Juhla metsässä

0
Parantolan metsät ry:n Viri Teppo-Pärnä (vas.), Minna Oksa, Anton Simolin ja Tuomas Mikkola vinkkailevat rivistönsä täydennykseksi pysäköintijärjestelyistä vastannutta Timo Virtaa ja varapuheenjohtaja Jukka Oksaa.

– Murros oli valtava, ja se murros tapahtui juuri täällä Paimiossa.

Näin totesi ohjaaja-näytelmäkirjailija Pekka Saaristo lukiessaan katkelmia vuoden 1994 Aalto Paimiossa -näytelmästään Parantolan nummen laavulla viime lauantaina.

Saaristo viittasi Alvar Aallon edustaman funktionalistisen arkkitehtuurin esiinmarssiin 1920- ja 30-luvuilla, mutta jonkinlaista murrosta lienee Paimiossa ilmassa tälläkin hetkellä.

Onhan se uutta ja ennenkuulumatonta, että yksityishenkilöinä rohjetaan tarttua toimeen ja ottaa vastaan sellaisia haasteita, joiden edessä kaupunki ja sadoilla miljoonilla operoiva sairaanhoitopiirikin levittelevät käsiään.

Parantolan laavulla juhlittiin lauantaina sitä, että Parantolan metsät -yhdistys onnistui Koneen säätiön ja muutamien yksityishenkilöiden tuella pelastamaan Paimion maailmankuuluun parantolakokonaisuuteen kuuluvat mäntymetsät. Eikä siinä mennyt edes montaa kuukautta aikaa.

Koska ponnistelut olivat suuria – ja vetivät välillä vakavaksikin – niin sitä mukavampaa oli juhlia laavulla ulkoiluvaatteissa rennosti ja vailla muodollisuuksia.

Pahvimukeissa kippisteltiin iloisesti kahvia ja mehua. Perinteiset ja vege-makkarat kihisivät grillin ritilällä sulassa sovussa.

Ohjelmassa oli tanssiesitys, kuorolaulua ja lausuntaa sekä lisäksi muutamia lyhyitä puheenvuoroja.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Oksa kertoi parantolan metsien ylläpidosta ja tulevaisuuden näkymistä:

– Yhdistys laatii alueelle metsänhoitosuunnitelman ja huomioi siinä yhteydessä Alvar Aallon säätiön suunnitelmat, Oksa totesi.

– Tällaisessa arvometsässä hoitotyöt pitää toteuttaa tarkasti harkiten, paikoitellen jopa puu puulta arvioiden.

Edellisen omistajan aikana parantolan lähimetsissä tehtiin jonkin verran harvennustoimenpiteitä. Näiden toimien risukasat on tarkoitus korjata pois metsistä ensi kesänä.

Varsin moni osallistuu ensi kesän risusavottaan ja haketalkoisiin, mikäli laavulla suoritettuun pikaiseen käsiäänestykseen on luottamista.

Sen suurempia toimenpiteitä ei ole lähiaikoina näköpiirissä.

Mutta eivät työt kesken lopu. Eläväthän männyt jopa 300-vuotiaiksi. Ja aika ajoin niitä istutetaan pottiputkella lisää.

Parantolan metsät ry:n puheenjohtajan Tuomas Mikkolan mukaan ohjenuorana parantolan metsien käytössä tulee olemaan, että ”metsät turvataan kaikkien virkistykseksi ja viihtymiseksi”.