Kirismäen eritasoliittymästä tulee korkealuokkainen ja näyttävä- turvallisuuskin lisääntyy

0
Tähän tulee alikulku loivasti kaartavalle kaistalle, joka johtaa kehätieltä Kaarinan Kauselan suunnasta tulevaa liikennettä E18-moottoritielle Paimion suuntaan.

Piikkiön Kirismäen eritasoliittymä Turusta Helsinkiin johtavan moottoritien ja Turun kehätien risteyksessä tulee valmistuttuaan olemaan Euroopan Unionin korkeinta luokkaa. Kirismäki–Kausela -osuudella meneillään olevien parannustöiden päätyttyä kehätie tulee kokonaisuudessaankin olemaan korkean standardin huipputurvallinen väylä.

Tähän tavoitteeseen päästään äskettäin myönnetyn ison jatkorahoituksen myötä. Kehätiehankkeen toiselle vaiheelle on valtion vuoden 2019 lisätalousarviossa myönnetty 59 miljoonan euron suuruinen määräraha.

Liittymään tulee kaksi halkaisijaltaan peräti 41-metristä liikenneympyrää eli kiertoliittymää, kymmenen siltaa ja parikymmentä eri korkeustasoille sijoittuvaa kaistaa.

Erityisen paljon helpottuu ja sujuvoituu ajaminen kehätieltä Naantalin ja Auranlaakson suunnasta moottoritielle Paimion ja Helsingin suuntaan – sekä päinvastoin.

– Jos ajat Naantalin suunnasta kohti Helsinkiä, niin nyt joudut kiipeämään sillalle. Jatkossa loirotetaan samaa kyytiä moottoritien ali Helsingin suunnan kiihdytyskaistalle.

– Kuljettaja ei välttämättä edes huomaa, että siirtyy tieltä toiselle, totesi kehätiehankkeen projektipäällikkönä Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa työskentelevä Vesa Virtanen tiistaina Liedossa.

Liedon Keskiläntiellä oltiin koolla Kirismäen liittymää ja sen kaistalinjauksia koskevan asukastilaisuuden merkeissä.

– Vaikka kallishan tuo kokonaisuus on kuin ryökäle, Virtanen jatkoi.

Tosi hieno siitä tulee

Mutta hyvästä kannattaa maksaa. Onhan kyseessä eurooppalaiseen päätieverkostoon kuuluva E18-tieosuus.

Virtanen kertoo, että Kirismäen eritasoliittymä on valmis noin kahden vuoden kuluttua. Piikkiön Makarlasta kanta-Kaarinan Kauselaan vievän kehätieosuuden parantamishanke on kokonaisuudessaan valmis vuonna 2023.

– Tosi hieno tie siitä tulee, Virtanen iloitsee.

Kiitos lankeaa pitkälti hankkeen pääsuunnittelijalle, Destia Oy infrasuunnittelun ryhmäpäällikölle Ville Suntiolle.

Suntio toteaa urakan olevan haastava mutta erittäin kiinnostava, onhan kyseessä korkeimman tason tiehanke.

Kirismäen eritasoliittymähanke on kimurantti jo pelkästään alueen isojen liikennemäärien vuoksi.

– Todella monenlaisia kaistoja, siltoja ja ramppeja täytyy mahduttaa pienelle alueelle. Lisäksi myös kevyt liikenne tarvitsee väylänsä, ja maanomistajien tarpeetkin tulee huomioida, Suntio sanoo.

Kirismäen eritasoliittymän kaikki vanhat betonirakenteet poistetaan ja korvataan uusilla. Uudesta liittymästä tulee paitsi toimiva ja turvallinen myös nykyaikainen ja näyttävä.

Lunastuksiakin jouduttu tekemään

Myös lunastuksia on jouduttu tekemään. Niiden kohdalla neuvotteluja on käynyt paimiolaisista jääkiekkoympyröistäkin tuttu turkulainen Petteri Koskinen. Hän työskentelee maanhankintavastaavana Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa.

– Kirismäessä tehtiin ensimmäinen kauppa jo kymmenen vuotta sitten, Koskinen kertoo.

– Tällä alueella on tehty tähän mennessä viisi kauppaa ja solmittu yksi korvaussopimus, mutta lisää kauppoja on vielä tulossa.

Miten kaupantekoprosessit ovat sujuneet?

– Mielestäni varsin hyvin. Tämä hanke on ollut niin kauan tiedossa ja vireillä, että ihmisillä on ollut aikaa valmistautua ja sopeutua. Surutyö on jo pääosin tehty.