Lajin hauskuus näkyi PiPSin seuraillassa

0
PiPSin pienimmät tyttöjuniorit avasivat mitalienjakotilaisuuden seuraillassa.

– Hauska laji. Kaikki mikä liittyy jalkapalloon on kivaa, tuumivat kaverukset Juho Ojanen ja Jooa Jaakkola  Piikkiön liikuntahallilla.

Pitkästi toista sataa Piikkiön Palloseuran junioria on saapunut vanhempineen kauden päättävään iltaan. Ohjelmassa on ensin palkintojen ja tunnustusten jakoa, jonka jälkeen siirrytään mehun ja pullatarjoilun ääreen. Kaikki näyttää tavanomaiselta urheiluseuran kauden päätösjuhlalta, mutta Piikkiössä aihetta juhlaan on kenties kuitenkin hieman tavallista enemmän.

PiPS on noussut nimittäin viimeisen vuoden aikana Länsi-Suomen piirin, joka käsittää Turun ja Salon seutukuntien lisäksi koko Satakunnan, 13:nneksi suurimmaksi jalkapalloseuraksi. Kaarinassa edellä on enää ainoastaan Kaarinan Pojat.

– Lisenssipelaajamäärä on vakiintunut nyt noin 400 pelaajaan. Kyllä siitä määrästä ylpeä saa ja pitää olla, vakuuttaa seuran valmennuspäällikkö Atte Mäki.

Edustuksella enemmän seinäsyöttöjäOjanen ja Jaakkola ovat kuuluneet PiPSiin omien laskujensa mukaan ”melkein viisi vuotta”. Takana on hienoja turnausmuistoja, joista kuitenkaan mikään yksittäinen ei nouse ylitse muiden. Tärkeintä on, kun pääsee liikkumaan rakkaan lajin parissa parhaimpien kavereiden kanssa.

– Suurin osa joukkueesta on joko samalla tai rinnakkaisluokalla. Kesäisin käydään katsomassa myös PiPSin edustuksen pelejä porukalla, Juho Ojanen kertoo.

Entä mikä sitten erottaa tällä hetkellä P09:n ja edustuksen kentällä toisistaan?

– Noo, seinäsyöttöjä tulee ainakin edustuksen peleissä enemmän, pojat hymyilevät.

PiPSin miesten edustus on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa Nelosessa, ja naiset puolestaan tekevät muutaman vuoden tauon jälkeen paluun piirin sarjoihin ensi kaudella. Mäki on tyytyväinen siihen, miten juniorijalkapalloilun lisäksi myös aikuisten joukkueet ovat ottaneet kehitysaskelia parin viime vuoden aikana.

– Vanhimmista tyttöjunioreista muodostetaan ensi kaudeksi naisten joukkue muutaman vuoden tauon jälkeen. Silloin visiitti jäi yhden kauden mittaiseksi, mutta nyt on pelaajatuotanto on sillä mallilla, että naisissa voidaan katsoa pitkälle tulevaisuuteen myös edutustasolla, Mäki nyökkää.

– Miehissä Nelonen on tällä hetkellä sopiva taso ykkösjoukkueelle ja kakkosjoukkueen nostaminen Kutosesta Vitoseen on lähivuosien tavoite. Se vaatii sitä, että saamme lisää aikuispelaajia seuraan ja sitä kautta enemmän kilpailua, Mäki visioi.

Valmentajakoulutusta YlivieskastaYksi tärkeä teema Palloseurassa on viime vuosina ollut valmennusosaamisen kehittäminen. Mäen mukaan yhteistyö seuran valmentajien välillä on parantunut merkittäväst kuluneen vuoden aikana.

Seuraava iso askel valmentajakoulutuksessa on FC Interin, Kaarinan Poikien, Pargas IF:n, Turun Nappulaliigan ja PiPS:n hanke yhteisen valmentajan palkkaamisesta. Ylivieskasta Turun seudulle saapunut Mika Hemmilä onkin vastannut näiden seurojen valmentajakoulutuksen järjestämisestä toukokuusta alkaen.

Tämän työn hedelmiä tullaan PiPSissäkin nauttimaan Mäen mukaan tulevina vuosina.

– Palloliiton selkeä strategia on valmennusosaamisen kasvattaminen seuroissa ja sitä pyrimme myös PiPSissä parhaamme mukaan toteuttamaan. Tavoite on, että jokaisella juniorilla olisi mahdollisimman hyvä valmentaja, Mäki sanoo.

PiPS:n nuorisoillan palkitut

P12: Taisto: Martti Järvinen, Tarmo: Aapo Nieminen

P11: Taisto: Eliel Huhtala, Tarmo: Leevi Tuominen

P10: Taisto: Aksel Lintula, Tarmo: Peetu Ranta

T10: Taisto: Alina Tuomala, Tarmo: Aini Karppinen

T09: Taisto: Debora Perälä, Tarmo: Liina Laaksonen

P09: Taisto: Viljami Oikia, Tarmo: Oliver Vuosku

P08: Taisto: Onni Huhtala, Tarmo: Kuuno Louhelainen, Nappulapelaaja: Tuukka Vataa

T06-08: Taisto: Pihla Kimari, Tarmo: Alina Nurminen, Nappulapelaaja: Inga Hannukainen, Nuorisopelaaja: Saara Tölkkö

P06-07: Taisto: Arttu Ylikoski, Tarmo: Akseli Kokkonen, Nuorisopelaaja: Anton Lehto

P05: Taisto: Touko Sirkiä, Tarmo: Pertti Paakki

T04 YJ: Taisto: Nella Kauppinen, Tarmo: Sofianna Pohjola

B-tytöt: Taisto: Mona Ajalin, Tarmo: Helmi Viljanen

Miesten edustuksen vuoden pelaaja: Antti Myllylä

Naisten edustuksen vuoden pelaaja: Suvi Tuomaala

Vuoden valmentaja: Jarno Karihtala

Vuoden PiPS-läinen: Heli Paakki

Relaxion-palkinto: Jani Turunen ja Tuomas Vataa