Missä on punainen lanka?

0

Tämä on taas ollut sellainen viikko, jolloin tapahtuu paljon hämmennystä ja epätietoisuutta synnyttäviä asioita. Näin on tapahtunut niin isossa kuvassa, kuin pienemmässäkin.

Viimeisin tilastokeskuksen ennuste sanoo, että joka ikiseltä paikkakunnalta väki vähenee ja huoltosuhde muuttuu mikäli tämä nykyinen kehitys jatkuu. Täällä läntisessä Suomessa tulevaisuuden kuva on hitusen valoisampi kuin pohjoisempana, mutta yhtä kaikki, kielteisiä vaikutuksia tulee joka puolelle maata. Mitä siitä tulee, jos ja kun kasvualuetta on vain Uusimaa, jossa ihmiset joutuvat asumaan ahtaasti ja kalliisti ja asuntoalueet eriytyvät kovaa vauhtia? Ehkä yksi viikon irvokkaimmista hetkistä ja vieläpä maailmanlaajuisessa julkisuudessa nähtiin, kun Trump taputteli meidän Saulia polville ja sanoi suomalaisten olevan niin onnellisia.

Me kaikki varmasti haluamme, että vanhukset ja lapset hoidetaan aina hyvin. Silti ikäihmisten pärjäämisestä on kannettava huolta, avoinna on hoitajamitoituksia ja hoitoisuuksia koskevia asioita. Hoitajat uhkaavat loppua. Yhä useampi nuori pariskunta miettii haluaako edes hankkia lapsia. Syitä lapsikatoon voi hakea myös muuttoliikkeen erkaannuttamista perheistä, hajanaisista turvaverkoista, pitkittyneistä opinnoista ja urapaineista kun lapsia ei hankita tänne ilmastonmuutoksen ja väestöräjähdyksen keskelle.

Työssäkäyvä väestö painaa osin töitä kuin viimeistä päivää, tiukkaan viritetyissä työtilanteissa ja uupumuksen piirittäminä. Tilastot ja tutkimukset piirtävät karua kuvaa työelämästä, ja siitä, miten ansaittu palkka sitten riittää elämiseen. Kaikki työt eivät kaikille kelpaa, ja heikko-osaisiakin pitää tukea.

Lasten ja nuorten tilanne on erityisen haastava, ja tämän viikon tapahtumat kertovat konkreettisesti, mitä voi tapahtua kun elämä horjahtaa pahasti raiteiltaan.

Paikallisesti tämän viikon hämmentävin juttu on se, miten Sauvossa tuntuvat törmäyskurssille joutuneen koululaisten tulevien koulutilojen turvallisuudesta huolissaan olevat vanhemmat, rakennusterveysasiantuntijat, virkamiehistö ja kunnan päättäjät. Rakennetaanko Sauvossa lapsille nyt tervettä koulua, vai ei? Kuka sen takaa? Tässä, jos missä kaivattaisiin ryhdikkäitä ja suoraselkäisiä ulostuloja paikallisilta poliitikoilta ja mahdollisimman avointa keskustelua.

Hei päättäjät yli kuntarajojen, tärkein tehtävänne on rakentaa yhdessä hyvää tai ainakin valoisampaa paikallista tulevaisuutta. Hyvä tulee hyvän luo, huono kierre syö kaiken altaan.

Taina Tukia