Niemenkulman puolesta kerättiin jo tuhat nimeä adressiin-mitä miettivät lapset

0
Sami Brodkin, Katri Sipilä ja Marko Korkeamäki listaavat Niemenkulman koulun hyviä puolia: pieni rauhallinen, toimiva kouluyhteisö, jossa lapsille tuttua kaikki. Pienet ryhmäkoot ja rauhallinen tunnelma tukee oppimista.

KAARINA

Niemenkulman koulun pihalla lapset leikkivät ruokatunnin jälkeisellä pitkällä välitunnilla. Katoksen kupeessa vanhemmat Sami Brodkin, Katri Sipilä ja Marko Korkeaniemi kertovat, että koulun puolustaminen lakkautusuhkaa vastaan on yhdistänyt vanhempia entisestään, vaikka jo aiemminkin kouluyhteisö on ollut kiinteä ja vanhempainyhdistys osallistunut aktiivisesti koulun toimintaan.

– Syyt mitkä puoltavat lakkautusta, tuntuvat oudolta. Kaarinan talousarvioesityksessä Harvaluodon katokseen budjetoidulla rahalla pyörittäisi tätä koulua viisi vuotta, sanoo Marko Korkeaniemi.

On maanantai ja juuri viikonlopun edellä perjantaina neljä koululaista ja Niemenkulman koulun vanhempainyhdistyksen edustajat luovuttivat Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virralle ja vs. sivistysjohtaja Mika Rantaselle koulun puolesta kerätyn adressin. Sen viesti oli, että Kaarinan viimeisen kyläkoulun ainutlaatuinen henki ja tekemisen laatu puoltavat sen toiminnan jatkumista, miksipä ei sekin, että Niemenkulman pian satavuotias koulu on kiinteistönä hyvässä kunnossa ja sisäilmaltaan terve.

Adressiin koottiin nimiä netissä ja 9 paikassa eri puolilla Piikkiötä. Nimiä kerättiin muutamissa päivissä yli 900, ja allekirjoittajia on tullut reilusti lisää adressin luovutuksen jälkeenkin.

Vanhemmat toivovat, että Kaarinan päättäjät kuuntelevat kuntalaisia, tällä kertaa erityisesti piikkiöläisiä. Niemenkulma on heidän mielestään Kaarinan parhaita kouluja, oppimisympäristöt ovat kunnossa ja sieltä yläkouluun siirtyneistä lapsista tulee aina hyvää palautetta. Niemenkulman oppilailla on koululaisen asenne kohdallaan ja hyvät opiskelutaidot.

– Täällä kiteytyy kyläkoulun parhaat ominaisuudet: toimiva, viehättävä miljöö, kiusaamista ei esiinny, ja pienimmät ekaluokkalaiset tuntevat myös kuudennen luokan oppilaat. Pienet ryhmäkoot pitävät opetustilanteet rauhallisina, opettaja pystyy huomioimaan lapsen lähtötason opetuksessa, listaavat vanhemmat.

Perusteet selville

– Tutkikaa perusteet ennenkuin päätätte, kuuluu viesti päättäjille.

Vanhemmat arvioivat, että kysymys on lopultakin pienestä säästöstä, jonka realisoitumisestakaan ei ole takeita. Kaupunki joutuu kuitenkin pitämään kiinteistön kunnossa, ja ison kyläkoulun realisointi ei välttämättä ole ollenkaan helppo juttu.

Niemenkulman koulun lakkautusehdotuksen yhteydessä on puhuttu siitä, että sieltä puuttuu iltapäiväkerhotoiminta. Kaarinan kaupungin sivuilla todetaan, että iltapäiväkerhotoiminta koulussa alkaa jos ilmoittautuneita on yli 10. Tänä syksynä ei ollut. Vanhempainyhdistyksen aktiivi Katri Sipilä puolestaan sanoo, että yhdistyksessäkin on mietitty, josko sen kautta pystytään jotenkin ratkaisemaan iltapäiväkerhoasia, jos se päättäjille on jokin kynnyskysymys.

– Haluamme herättää keskustelua ja perätä sitä, että päättäjillä on varmasti kaikki olennainen tieto ratkaisuhetkellä. Ettei päätöksiä tehdä väärien tietojen pohjalta. Kuulostaa kurjalta, että on esitetty sellaisiakin kommentteja, että joidenkin mielestä tämä on jotenkin hyväosaisten koulu ja siksi nyt uhattuna. Että ilmassa olisi jopa pikkumaisuutta ja kateutta.

Jos ovet Niemenkulmalla suljettaisiin, oppilaat matkaavat Piikkiön Yhtenäiskouluun, joka sekin odottelee tiettävästi ainakin jonkinmoista remonttia. Tilojen riittävyydestä ei myöskään ole tietoa, sillä aiemmin puhuttu oppilaspula on ilmeisesti helpottanut. Sellaistakin tietoa tihkuu, että tilasta olisi pulaa.

Esimerkiksi Harvaluodosta oppilaat kuljetetaan nyt keskustaan. Niemenkulmaan kyllä mahtuisi, jos kuljetusreittejä voitaisiin hiukankin muuttaa. Tätä vanhempien mukaan on jopa toivottu.

– Tänne mahtuisi oppilaita ainakin se seitsemänkymmentä.

Kaupungin äskettäinen maanhankinta, 14 hehtaaria tonttimaata, herättää sekin kysymyksiä. Päiväkoti löytyy Toivonlinnan tien alkupäästä, joten lähikoulun luulisi olevan tonttimyyntiä vauhdittava seikka.

– Tervetuloa päättäjät vaikka meidän yhteiseen pikkujouluiltaan tutustumaan tänne kouluun ja meidän toimintaan, kutsuvat vanhemmat.

FAKTA

Niemenkulman koulu

  • 54 oppilasta
  • 3 opettajaa, koulunkäynnin ohjaaja.
  • Luokat 1-2, 3-4 ja 5-6 opiskelevat yhdessä.
  • Koulussa painotetaan esteettistä kasvatusta sekä kädentaitojen merkitystä luovuuden kehittämisessä. Oppilaat tekevät paljon ryhmätöitä.
  • Niemenkulma tunnetaankin taidepainotteisuudesta ja koulussa on vuosikymmeniä panostettu kuvaamataidon projektityöskentelyyn, osallistuttu ja menestytty erilaisissa kuvaamataiteen kilpailuissa, ja toteutettu lukuisia näyttelyjä. Materiaalien ja välineiden hankintaan oppilaat ovat osallistuneet myös itse ja vanhempainyhdistyksen tuella.

Lasten suusta kesken kuvistunnin

– Kauhean tylsää, jos koulu lopetetaan, joudun pyöräilemään pitkän koulumatkan

Ursula Ollila

– Meillä on pieni kiva koulu ja opettaja.

Ilona Kustila

– Tämä on vanha koulu ja olisi kiva jos se säästyisi.

Adele Hautera

– Täällä on erilaista kuin muualla.

Aino Pyökäri

– Hauskat opettajat!

Mikael Jolma

– Ei ole riehumisia tunneilla.

Eemeli Sipilä

– Kivat opettajat!

Helmi Suominen

– Toivomme, että tämä koulu pysyisi, eikä lakkautettaisi.

3-4- luokan oppilaat yhdessä