Omakotirakentamisen laadussa selvää parannusta

0
Asko Ahvenniemi ei enää rakenna omin käsin työkseen. Hän tekee monipuolisia rakentamisen ja remontoinnin suunnittelu- ja valvontatehtäviä.

PAIMIO

Rakentamisen asiantuntija Asko Ahvenniemi arvioi, että omakotirakentamisen laatu on huomattavasti parantunut viime vuosina. Esimerkiksi lisääntyneen elementtirakentamisen ansiosta kosteusvauriot ovat vähentyneet.

– Nykyään talotehtaiden tuotteissa on melko vähän ongelmia. Elementtitoimitusten ansiosta pystyttäminen on nopeaa, eikä rakennusaikaisia kosteusvaurioita juuri tule. Nyt rakentamisen ajalle pitää olla myös kosteudenhallintasuunnitelma. Siihen aikaan, kun omakotitaloja rakennettiin paljon pitkästä tavarasta, tilanne oli toinen.

Ahvenniemen mukaan rakentamisessa tehtiin eniten virheitä 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla. Siihen aikaan valmistuneiden talojen remonteissa törmää usein sellaisiin rakennusvirheisiin, jotka ovat aiheuttaneet kosteusongelmia. Esimerkiksi salaojat ovat melkein maan pinnassa tai niiden päälle on ajettu hiekkaa salaojasepelin sijaan. Myös maan pinta saattaa olla lähes lattian tasalla.

– Kaikki kosteus- tai sisäilmaongelmat eivät kuitenkaan johdu rakentamisesta. Syynä voi olla myös virheelliset asuin- ja käyttötavat tai rakennuksen huollon laiminlyönti.

Kädentaidot

katoamassa


Ahvenniemen mukaan valtaosa omakotitalojen ammattirakentajista on nykyään varsin vastuullista väkeä.

– Suurin osa rakentajista on pieniä yrityksiä, joissa yrittäjät tekevät parhaansa ja haluavat katsoa huomista pidemmälle.

Tulevaisuudessa saatetaan kuitenkin mennä takapakkia, sillä viime aikoina on puhuttu paljon ammattikoulutuksen tason romahtamisesta.

– Se on todella huolestuttavaa, kun kädentaidot ovat katoamassa nuorilta. Olen itse nähnyt muun muassa sellaisen tapauksen, ettei ammattikoulun viimeistä luokkaa suorittava harjoittelija osannut käyttää vasaraa yhdellä kädellä, Ahvenniemi huokaa.

– Kädentaitoja pitäisi opettaa enemmän heti ala-asteelta lähtien. Ehkä se lisäisi poikien motivaatiotakin koulunkäyntiin.

Talonmiehestä yrittäjäksi


Ahvenniemi on lähtöisin halikkolaiselta maatilalta Vaskiolta. Hän muutti 17-vuotiaana Paimioon ja opiskeli maanviljelysteknikoksi Tuorlan maatalousoppilaitoksessa, meni naimisiin ja perheeseen syntyi kaksi tytärtä.

Ahvenniemi työskenteli Paimion sairaalan maatilalla kolme vuotta ja toimi sen jälkeen Paimion koulukeskuksen ja uimahallin kiinteistönhoitajana 16 vuotta.

– Vuonna 2000 ryhdyin rakennusalan yrittäjäksi. Olin jo sitä ennen tehnyt rakennustöitä ja remontteja päivätyöni ohessa.

Matkan varrella toiminimi Asko Ahvenniemi muuttui osakeyhtiöksi. Yritys teki remontteja ja rakensi omakotitaloja. Vuonna 2011 Ahvenniemi lähti työn ohessa opiskelemaan rakennusmestariksi ja valmistui kolme ja puoli vuotta myöhemmin Tampereen ammattikorkeakoulusta. Aikaisemmin hän oli jo suorittanut useita alan ammatillisia tutkintoja ja kursseja.

– Valmistumiseni jälkeen olen tehnyt monipuolisia rakentamisen ja remontoinnin suunnittelu- ja valvontatehtäviä. Päivääkään ei ole tarvinnut olla työttömänä. Asiakkaitani ovat yksityishenkilöt, omakotirakentajat ja taloyhtiöt. Suurin osa töistäni sijoittuu Paimioon, Kaarinaan, Saloon, Lietoon ja Turkuun.

Asko Ahvenniemi täyttää tänään 60 vuotta. Hän viettää merkkipäiväänsä omassa perhepiirissään.