Paimion talousahdinkoon haetaan apua sopeutusohjelmasta

0

PAIMIO Kuntakentän talousnäkymien perusteella Kuntaliitto ennusti jo tovi sitten, että kuluva vuosi tulee olemaan kuntatalouden historian synkin vuosi. Paimiossa valtuustoseminaarissa puitiin talouden näkymiä viime viikolla ja tällä viikolla kaupunginhallitus käy läpi voimakkaasti heikentynyttä taloustilannetta siltä pohjalta, että kaupunki tarvitsee talouden sopeutusohjelman.

Paimion velkataakka on raskas. Kaupunki kuuluu velkaisimpaan kymmenykseen kaikkien kuntien joukossa. Vuoden 2019 tulos on viimeisimmän, valtuustoseminaarissa esitetyn ennusteen perusteella jäämässä n. 2,5 milj. euroa alijäämäiseksi. Ensi vuoden talousarviota laadittaessa näyttää siltä, että tilanne hiukan paranee, mutta silti edessä voi olla jo kolmas peräkkäinen alijäämäinen vuosi, mikä täyttää yhden kriisikuntakriteerin.

Keskiviikon kaupunginhallituksessa on esillä talouden sopeutusohjelman laadinta. Siinä olisi tarkoitus tarkastella kaupungin taloutta ja toimintoja siltä pohjalta, mitä on väistämättä hoidettava, ja mitä ei.

Kaupunginhallituksen esityslistalla kerrotaan, että sopeutusohjelman teettämisestä on käyty neuvotteluja Perlacon Oy:n kanssa, tarjoushintaa ei kerrota julkisuuteen. Hankinta alittaa palveluhankintojen kansallisen kynnysarvon, joten siihen ei tarvitse soveltaa hankintalakia eikä hankintaa tarvitse kilpailuttaa.

Kyseinen Perlacon on valikoitunut tarjokkaaksi, koska se on jo tänä vuonna tehnyt väestökehitystä ja palvelutuotantoon liittyviä kustannuksia koskevan pienemmän selvityksen ja on perehtynyt Paimion tilanteeseen. Yrityksen edustaja on keskiviikkona mukana kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki esittää hallitukselle, että kaupungin talouden sopeutusohjelma tilataan Perlacon Oy:ltä.