Perinteinen autokoulu elää murrosvaihetta

0
Eetu Harju on työskennellyt autokoulun opettajana viisi vuotta. Paimion CAP-autokoulussa työskentelee yhteensä kaksi opettajaa.

PAIMIO

Viime vuoden heinäkuussa voimaan tullut ajokorttiuudistus on muovannut autokoulujen arkea. Yksi suurimmista muutoksista oli mahdollistaa ajokortin poikkeuslupa 17-vuotiaille.

– Vielä ajokorttiuudistuksen voimaan tullessa ei ehkä ymmärretty sen konkreettisia vaikutuksia. Vähitellen tieto 17-vuotiaiden kuskien ajokortin suorittamisen mahdollisuudesta lähti leviämään. ja lopulta siitä tuli hyvin yleistä, kuten täällä Paimiossa kävi, CAP-autokoulun Paimion toimipisteen opettaja Eetu Harju kertoo.

Jopa puolet tällä hetkellä ajokorttia suorittavista paimiolaisista on Harjun mukaan 17-vuotiaita.

– Pitkät harrastus- tai koulumatkat mahdollistavat sen, että poikkeuslupa myönnetään helposti. Nuorella voi olla vaikka harrastus Turussa tai Salossa tai muuten vain pitkä koulumatka ajokortin hankinnan perusteena, Harju kertoo.

Teoria- ja ajotunnit vähenivät


Poikkeusluvan lisäksi ajokorttiuudistus puolitti ajo-opetuksen määrän.

– Ennen ajokortin suorittamiseen kuului 19 teoriatuntia luokassa. Nyt vaaditaan enää neljä teoriatuntia netissä. Oikeastaan oppilaita tulee tavattua enää kasvotusten lähinnä ajotunneilla, Eetu Harju kertoo.

Vaikka Paimio CAP-autokoulun toimitiloista löytyykin pino tuoleja teoriatunteja varten, on niitä Harjun mukaan käytetty viimeksi ennen ajokorttiuudistusta.

Ajotunteja vaadittiin aikaisemmin kortin suorittamiseen yhteensä 12 ja uudistuksen myötä ne putosivat kymmeneen.

– On selvää, että inssin reputtaneiden määrä on kasvanut uudistuksen ja vähentyneiden ajo- ja teoriatuntien myötä. Toisaalta inssiajon koe myös vaikeutui. Se piteni 15 minuutilla, Harju selvittää.

Inssiajon reputtaneille suositellaan luonnollisesti lisää ajotunteja.

– Inssin tekeminen on myös lisätunteja kalliimpaa. On toisaalta nykyään myös yleistä yrittää inssiä tuurilla, Harju arvelee.

Automaatti-

vaihteisen ajokortti


Ajokorttiuudistuksen myötä inssiajon voi suorittaa automaattivaihteisella autolla. Jos kortti myönnetään, saa tällöin jatkossakin ajaa vain automaattivaihteisella autolla.

– Toisaalta manuaalivaihteiset autot vähenevät muutenkin jatkossa. Ehkä kymmenen vuoden päästä automaattivaihteisille autoille suoritetut ajokortit ovat arkipäivää. Saattaa olla, että asiat menevät siihen suuntaan, että tämä erityisehto poistuu vielä kokonaan, Eetu Harju pohtii.

Hän myös muistuttaa, että automaattivaihteisen auton ajokortin jälkeen voi aina halutessaan käydä suorittamassa manuaalivaihteisen ajokortin myöhemmin.

Teoriatunteja verkossa


CAP-autokoulu käyttää toiminnassaan ajosimulaattoria, jonka avulla voi suoritta ajotunteja ilman opettajan läsnäoloa.

– Eräässä autokoulupaketissa voit suorittaa viisi tuntia ajoa simulaattorilla ja viisi tuntia varsinaisella autolla liikenteessä, Harju kertoo.

Perinteisen autokoulun malli alkaakin olla jo historiaa.

– Oppilaita näkee yhä vähemmän. Aiemmin perinteisillä teoriatunneilla näit oppilaita ja kun he istuivat kanssasi autoon ajotunnille, tiesit jo hieman, millainen tyyppi on kyseessä. Nyt tilanne on toinen.

Ajotunteja CAP järjestää oppilailleen sopimuksen mukaan. Teoriatunteja voi suorittaa haluamanaan hetkenä tietyn aikaikkunan puitteissa.

– Toimistomme on myös auki tiettyinä ajankohtina ja tarjoaa muutoksista huolimatta edelleen kivijalkapalvelua.