Piikkiön uudet urut käyttöön

0
Kanttori Tiina Ilonen kehuu, että urut soivat upeasti.

Piikkiön seurakunnan kanttorilta Tiina Iloselta on pakko kysyä urheilutoimittajien vakiokysymys: Miltä nyt tuntuu?
– Hyvältä tuntuu, Ilonen nauraa.
Iloon on syytä, kun odotetut urut ovat nyt käyttövalmiina. Niiden vihkiäisjumalanpalvelus on Piikkiön kirkossa tulevana sunnuntaina ja vihkiäiskonsertti 20. lokakuuta.
– On ne kyllä hienot ja soivat upeasti! Täytyy kiittää Veikko Virtasen urkurakentamoa laadukkaasta työstä, Ilonen sanoo.
Hänen mukaansa uudet urut ovat ihan eri maailmasta kuin Piikkiön kirkon edelliset urut, jotka eivät alun alkaenkaan olleet laadukkaat, ja joissa oli jatkuvasti vikoja.
– Soittotuntuma on ihan erilainen, ja nyt pystyn paljon paremmin tekemään yhteistyötä muiden soittajien ja laulajien kanssa, kun urut on nyt sijoitettu keskelle parvea eikä nurkkaan kuten edelliset urut. Myös konsertteja on mahdollista järjestää enemmän.
Piikkiön kirkossa on Ilosen aikana järjestetty paljon konsertteja ja muuta musiikkipitoista ohjelmaa, joten kunnon urut tulevat tarpeeseen.
Kun Ilonen tuli Piikkiöön kanttoriksi tämän vuosikymmenen alkuvuosina, urkuhanke oli ollut jo vuosia käynnissä, ja seurakunta oli kerännyt sitä varten rahaa vuodesta 2004 lähtien. Ilonen kertoo, että loppumetreille asti jännitettiin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän rahoitusosuutta.
Uudet urut ovat paitsi toimivat, myös komeat. Niiden julkisivun esikuvana on Piikkiön kirkon ensimmäisten, K.G. Wikströmin 1900-luvun vaihteessa rakentamien urkujen julkisivu.