Renkaiden vaihtorumba alkoi jo- vuosi aikaa miettiä mitä kun talvirengaspakko on kiinni keleistä

0
Rengas Turun Kaarinan myymälässä talven merkit näkyivät jo alkuviikolla. Michal Szelag vaihtoi talvirenkaat asiakkaan autoon.

Renkaiden vaihtosesonki on jo alkanut. Se jatkuu joulukuun alkuun, jolloin autoissa on pakko olla talvirenkaat. Ensi vuonna sesongista saattaa tulla erilainen, kun tieliikennelain muutos panee rengasvaatimukset uuteen uskoon.

Tämä talvi menee vielä totuttuun tapaan. Nykyinen talvirengasrengaspakko kestää joulukuun alusta helmikuun loppuun. Mikäli kelit eivät vaadi muuta, nastarenkaat saa laittaa autoon marraskuun alussa ja niitä saa käyttää pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin saakka. Kitkarenkailla voi ajaa pidempäänkin.

Tieliikennelain muutokset tulevat voimaan 1. kesäkuuta 2020. Sen jälkeen autossa on oltava talvirenkaat marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta vain silloin kun keli edellyttää talvirenkaiden käyttöä.

– Mitä se vaikuttaa käytännössä, sitä kukaan ei tiedä vielä. Joillekin muutoksesta saattaa tulla turvallisuusriski, kun talvirenkaita ei ole pakko käyttää, Rengas Turku Oy:n toimitusjohtaja Marko Rantanen kiteyttää.

– Todennäköisesti pieni osa autoilijoista jättää talvirenkaat laittamatta säästösyistä. Nähtäväksi jää, miten vakuutusyhtiöt suhtautuvat siihen onnettomuuden sattuessa.

– Jos iso osa autoilijoista ajaisi kesärenkailla talvella, rengasliikkeet eivät pystyisi vastaamaan kysyntään yhdessä päivässä, kun nopeasti tullut liukas keli vaatisi vaihtamaan renkaat.

Kitkat, nastat vai välikausirenkaat

Rantanen kertoo, että nykyään noin 20 prosenttia suomalaisista ajaa talvella kitkarenkailla ja 80 prosenttia nastarenkailla.

– Meidän rengashotelliasiakkaistamme kitkarenkaita köyttävien osuus on hieman suurempi, noin 30 prosenttia.

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu myös välikauden renkaista. Rantasen mukaan niitä on kysytty jonkin verran.

– Ne on kuitenkin suunniteltu muualle Eurooppaan. Täällä ne eivät ole hyvät talvikelillä eivätkä kesäkelilläkään. Meillä ne sopivat hyvin vain jokamiesluokan kilpa-autoihin.

Rantanen nostaa esiin myös ilmastoaiheen. Sillä ei edistetä ympäristöystävällisyyttä, jos autoon hankitaan kolmet erilaiset renkaat.

Joka kymmenes rengas uusimistarpeessa

Talvirenkaissa on oltava vähintään 3,0 millimetrin urasyvyys rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella tai lumisella talvirenkaiden kulutuspinnan syvyys olisi hyvä olla vähintään 5–6 millimetriä.

Rengas Turulla on Kaarinassa kaksi myymälää, Turussa kolme ja Salossa yksi. Rengashotelliasiakkaita, jotka jättävät renkaansa säilytettäviksi yrityksen tiloihin, on vuosittain 7 000–8 000. Kaikista rengashotellien renkaista tehdään kuntoraportti. Keskimäärin noin 10 prosenttia renkaista uusitaan. Useimmiten syynä on liian pieni urasyvyys. Jonkin verran renkaita uusitaan myös niiden kovettumisen takia.

– Jos rengas on yli viisi vuotta vanha, kannattaa kysyä ammattilaiselta, onko rengas vielä käyttökelpoinen. Renkaan iän voi tarkastaa renkaassa olevasta DOT-koodista. Siinä on mainittu renkaan valmistusviikko ja -vuosi, Rantanen opastaa.