Sauvon koulun säästetyissä betonirakenteissa muhii vielä sädesieni

0
Kuva koulun purkutyömaalta viime keväältä.

Sauvon koulurakentamisessa koululaisten vanhemmat epäilivät heti alkumetreiltä sitä, että jos osa saastuneista rakenteista säästetään, ongelmatkin voivat jäädä muhimaan. Nyt näyttää siltä, että pelkoon oli aihetta.

Koulun laajennus- ja peruskorjaushankkeessa säilytettäväksi suunniteltujen vanhojen runkorakenteiden tutkimuksessa on käynyt ilmi, että niissä – erityisesti betonitiilirunkoisissa ulkoseinärakenteissa – on mittavaa sädesienikasvustoa. Kasvusto on jopa niin vahvaa ja aktiivista, että sellaista ei ehkä ollut edes aiemmin puretuissa koulutiloissa.

Sirate Oy:n elokuussa tekemien mittausten jälkeen vaurioituja ulkoseinäpintoja on puhdistettu ja desinfioitu vetyperoksidipintaisella aineella – mutta sädesienestä ulkoseinärakenteissa ei päästy sittenkään. Tiettävästi myös käytetty puhdistusmenetelmä on herättänyt huolta, vaikka tehtiinkin ulkona. THL ( Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ei pääsääntöisesti suosittele tätä keinoa käytettäväksi ainakaan sisätiloissa ratkaisuksi homeongelmiin, homesiivouksen tehosteeksi tai homekasvun ehkäisyyn, sillä eri biosidiyhdisteryhmien vaikutuksista mikrobeihin ei tiedetä tarpeeksi. Biosidien käyttö suoraan homehtuneeseen rakenteeseen voi joissakin tapauksissa jopa lisätä rakenteessa olevien mikrobien mikrobitoksiinien tuotantoa ja muuttaa mikrobistoa haitallisemmaksi.

Taannoin koulutyömaalle järjestetyssä tutustumiskierroksessa paljastui, että hankkeessa ei olla säästämässä vain vanhaa betonirunkoa, vaan myös katon vanhoja puurakenteita, eristeitä, ja jopa päällyspintoja.

Siraten tuoreessa raportissa esitetään, että nyt säilytettäväksi ajateltuja ulkoseinärakenteita tiivistettäisiin sisäpuolelta erillisen korjaussuunnitelman mukaan. Sauvon tekninen johtaja Taisto Nuutinen sanoo, että asiaa käsitellään ensin rakennusterveysasiantuntijan kanssa koulun sisäilmaryhmässä. Hän ei halua kommentoida selvitystä ennenkuin asiantuntijat avaavat asiaa. Nuutinen viittaa siis Sirate Oy:n rakennusterveysasiantuntija Pekka Kallioniemen kuulemiseen.

Sauvon kouluun keväällä perustettu sisäilmatyöryhmä kokoontui torstaina lehden mentyä jo painoon. Työryhmään kuuluvat Nuutisen lisäksi koulun rehtori Sari Valtonen, työsuojeluvaltuutettu Päivi Tarkiainen, terveystarkastaja Tiina Torkkeli-Pitkämäki, Rakennus Ojarannan edustajana Joonas Hilakari ja koulun vanhempainyhdistyksen edustajat Elina Pekkarinen ja Juha Nikulainen.

”Mitä hulluutta tämä on?”

Kuntsariin yhteyttä ottaneet useat sauvolaiset vanhemmat ovat kauhuissaan siitä, että vanhojen rakenteiden ongelmia yritetään hoitaa vain putsaamalla ja tiivistämällä. Se ei heidän mielestään riitä.

– Tässä kohtaa olisi järkevää puhaltaa peli poikki, kun ei ole vielä alettu rakentamaan mitään uutta. Kaikki vanhat rakenteet pitää purkaa.

– Kenen intressejä tämä tällainen rakentaminen palvelee, rahaa kuluu ihan h…isti, ja ongelmat jäävät rakenteisiin?

– Edesvastuutonta laittaa lapset koulu, jonka runkorakenteissa muhii sädesieni.

– Mitä olemme tehneet, että olemme saaneet tällaiset päättäjät, jotka väistävät vastuutaan? Kukaan ei uskalla kyseenalaistaa virkamiesten sanomaa.

Yksikään vanhempi ei halua kommentoida tilannetta tässä kohden nimellään. Heidän mielestään kritiikki voi johtaa sanojansa jollekin ”mustalle listalle” ja tuottaa heille hankaluuksia.