Sauvosta lähti taulu Greta Thunbergille

0
Kuvataitelijanakin tunnettu Matti Reinikainen lähetti Greta Thunbergille taulun kiitokseksi hänen taistelustaan. - Oleellisinta on, että Greta saa huomion ja meidät ihmiset toimimaan. Ei se, että olen maalannut hänelle kiitokseksi taulun, korostaa Reinikainen. 

Viime syksynä se kolahti. Karunalainen moniosaaja sekä myös kuvataiteilijana tunnettu Matti Reinikainen näki kuvan, jossa nuori ruotsalainen tyttö osoitti mieltään ilmastonmuutoksen puolesta Tukholman valtiopäivätalon edessä.

– Hän oli niin aito, huima ja vaikuttavan näköinen keltaisessa sadetakissaan. Niin reppanan näköinen, ison sanoman ja asian kanssa. Se oli itselleni iso kokemus, joten siitä on hankala puhua. En halua tuoda itseäni esille, enkä hyötyä hänestä. Aion hyötyä sen mitä maailma hyötyy hänestä. Se on kiitos Greta Thunbergille, Reinikainen kertoo.

Sinisellä ja mustalla painovärillä tehdyssä työssä on hennot ja vakavat Greta Thunbergin kasvot. Ne Reinikainen on kaiversi työhön, jotta ne eivät haalistu koskaan.

– Työ kuvastaa sitä suurta vaikenemista ilmastonmuutoksesta sekä hänen voimakasta ääntä, joka on saanut jo miljoonia lapsia liikkeelle ympäri maapalloa. Tämä on minun tulkintani asiasta ja toivon sekä uskon hänen ymmärtävän sen. Toivon myös, että työ antaisi hänelle voimaa.

Välillä maailmaan syntyy harvinaislaatuisia ihmisiä, kuten Äiti Teresa tai Gandhi. Reinikainen sijoittaa Thunbergin heidän kanssa samaan sarjaan.

– Hänen sanomansa on voimakas, eikä hän kehoita kuuntelemaan itseään vaan tutkijoita ja faktaa. Toivon, että hän saisi olla oma itsensä jatkossakin, eikä hänen taustakseen tyrkytettäisi mainosmaailman rahoja.

Nuorissa naisissa tulevaisuus

Reinikaisen ymmärrys ja osaaminen ympäristön hyväksi huimaa. Hän on muun muassa kehitellyt neljä kansainvälistä keksintöä, jotka kaikki liittyvät ympäristön suojeluun ja vastustanut muiden tavoin jo 70-luvulla Greenpeacen jäsenenä ydinkokeita.

– Cree-intiaanien ennustus kuuluu seuraavasti: Vasta sitten kun viimeinen puu on kaadettu, viimeinen joki myrkytetty, viimeinen kala pyydetty, viimeinen eläin tapettu, vasta sitten te ymmärrätte ettei rahaa voi syödä. Se on iso ajatus, mutta jos sen ymmärtää, ymmärtää myös Thunbergia.

Jos Reinikainen näkisi Thunbergin, olisi hänellä jo ajatus siitä mitä hän tälle sanoisi.

– Olen isoisä ja olen odottanut pitkään sitä, että nuoret älykkäät naiset ottavat asiat haltuunsa. He tekevät, jos on jotain tehtävissä ja sinä edustat tätä ryhmää.

Viime torstaina taulu matkasi Turkuun Ruotsin kunniakonsulaattiin, mutta sieltä taulua ei luvattu toimittaa eteenpäin.

– Nyt taulu lähtee nyt omille teilleen seikkailemaan diplomaattien mielenkiintoisille reiteille. Sinänsä mielenkiintoista nähdä minne se matkaa ja milloin se tulee näkyviin – jos milloinkaan, missään. Omalta osaltani tavoitteenani ollut, nöyrä kiitos ihailemalleni Gretalle, on tehty, kertoo Reinikainen.

Cree-intiaanien ennustus kuuluu seuraavasti: Vasta kun viimeinen puu on kaadettu, viimeinen joki myrkytetty, viimeinen kala pyydetty, viimeinen eläin tapettu, vasta sitten te ymmärrätte ettei rahaa voi syödä. Jos sen ymmärtää, ymmärtää myös Thunbergia.

Anni Himberg