Toivonlinnan Kehy-kerho lähtee avustusmatkalle päiväntasaajalle, mitä pakattiin mukaan?

0
Opettaja Marjut Saarinen ja Charlotta Smeds pakkasivat vaatteita pahvilaatikkoon. -Jännittää lähteä hyvällä tavalla. Odotan matkalta, että voin jakaa rakkautta ja saada hymyn jonkun pienen lapsen kasvoille. Yksinkertaisia pieniä hetkiä. Tällä ei ehkä pelasteta maailmaa, mutta jonkun maailman voimme pelastaa, Charlotta kertoo.

Ryhmä Toivonlinnan Suomen kristillisen yhteiskoulun oppilaita ja opettajia on lähdössä perjantaina avustusmatkalle Ugandaan. Kyseessä on tammikuussa alkaneen kehitysyhteistyökerhon projekti.

– Adventtikirkon kansainvälisellä avustusjärjestö Adralla on pitkät perinteet avustustyöhön. Adran edustaja kävi meillä vierailulla ja kertoi verkostoista Ugandaan. Järjestö toimiikin matkamme osittaisena sponsorina, biologian ja maantieteen opettaja Marjut Saarinen kertoo.

Ompelukoneet ja opetusta

Marjut Saarisen biologian ja maantieteen luokka on täyttynyt suurista matkalaukuista ja kasseista. Joka puolella lojuu suuria vaate- ja kenkäkasoja, jotka on tarkoitus lähettä Ugandaan matkaavan ryhmän mukana. Vaatteet eivät ole kuitenkaan ainoa avustushankkeen lahjoitus.

– Seurakunta tuki meitä kolehdilla ja ostamme paikan päällä kaksi poljettavaa ompelukonetta. Niiden avulla Ugandan Kitgumissa sijaitseva yksinhuoltajaäitien ja eronneiden naisten yhteisö saa parempia mahdollisuuksia elämässään. He eivät maassaan pysty ansaitsemaan toimeentuloa, mutta opetamme heille ompelua ja toivomme, että näin parannamme heidän mahdollisuuksiaan, Saarinen selvittää.

Tarkoituksena on opettaa naiset valmistamaan kangaskassi. Suomen suunnalla kasseille on tehty jo tilauksia ja näin naiset saavat jo suoranaisen mahdollisuuden ansaita rahaa. Upeat afrikkalaiset kankaat ostetaan paikan päältä samoin kuin ompelukoneetkin.

Vesivärimaalausta ja workshoppeja

Kaiken kaikkiaan matka Ugandassa kestää noin 18 vuorokautta. Vaatteiden ja ompelukonelahjoitusten lisäksi matkaohjelmaan kuuluu vierailuja paikallisissa kouluissa ja erilaisten toiminnallisten hetkien järjestämistä lapsille.

– Esittelemme suomalaisten koulujen vahvuuksia kuten leikkejä ja erilaisia taitoja. Paikallisissa kouluissa on suuret ryhmäkoot, eikä opetukseen kuulu juuri taiteellinen opetus, matkaan lähtevä opettaja Merja Laine-Sjöström kertoo.

Mahtuupa reissuun myös safarilla käyminen, vaatteiden jakoa köyhällä Paderin alueella, workshoppeja ompelijanaisten kanssa sekä vesivärimaalauksen opettamista lapsille.

Paluu matkalta tapahtuu 28. lokakuuta.

– Aiomme nyt luoda suhteita ensimmäisellä matkalla ja kehitysyhteistyökerho jatkaa tämän jälkeen toimintaansa, Marjut Saarinen kertoo.