Paimiolaisesta Kari Paanasesta on hiukan hankalaa kirjoittaa henkilöhaastattelu. On vaikea päättää, mihin keskittyisi, koska Paananen toimii yhdellä jos toisella – ehkä jopa viidellä ja kuudellakin – viestinnän osa-alueella.
Hän tekee, kuva- ja TV-journalismia, mainontaa ja markkinointia. On tuntiopettaja ja yrittäjä. Käsikirjoittaa, kuvaa, äänittää ja editoi. Popularisoi tiedettä ja vetää tarvittaessa vaikkapa tiedevideoleiriä.
Vilppulasta kotoisin oleva Paananen on asunut Paimion Taatilassa pitkästi toistakymmentä vuotta. Laajemmalle joukolle paimiolaisia hän tuli tutuksi kuitenkin vasta aivan äskettäin käsikirjoitettuaan ja toteutettuaan Paimion kaupungin vauhdikkaat ja oivaltavat mainosvideot teemalla SunPaimio.
“Tee jotain yllättävää!”
– Elinkeinojohtaja Mika Ingin briiffi oli, että tee jotain yllättävää, Paananen kertoo.
Paikallisen teatteriväen sekä liikunnan ja taiteen harrastajien innostuneella tuella syntyi neljä muutaman minuutin mittaista Paimio-mainosvideota, jotka saivat yleisöltä – ja kaiketi tilaajataholtakin – hyvän vastaanoton.
– Kaikki videoiden tekemiseen osallistuneet antoivat kokonaisuuteen oman vahvan panoksensa, ohjaaja kiittelee.
Paananen kertoo löytäneensä kotipaikkakuntaansa SunPaimio -projektin myötä aivan uudenlaisen näkökulman.
– Luulen, että olen ankkuroitunut nyt Paimioon huomattavasti vahvemmin kuin aikaisemmin. Esimerkiksi se, että sain tutustua moniin uusiin ihmisiin, oli todella iso anti.
Toiminimenään Paanasella on yhden miehen yritys Tuotantominuutit .
– Toiminimen kautta olen tehnyt melkein kaikki duunini. Valmistuttuani 2006 medianomiksi Turun Diakista en löytänyt sellaista työpaikkaa, josta olisin ollut sataprosenttisesti innostunut. Niinpä perustin oman yrityksen. Se ratkaisu on tuonut työntekoon monipuolisuutta ja vapautta, hän kertoo.
Teknologia auttaa, mutta ei pelasta
Paanasen journalistinen ura lähti käyntiin Yleisradion TV2:n asiaohjelmien toimituksessa, jonka ovenväliin hän sai tungettua jalkansa jo opiskeluaikoinaan.
Eräs Paanasen pitkäaikaisista työllistäjistä oli legendaarinen Poliisi-TV , jolle hän teki ensin freelancerina ja myöhemmin toiminimensä puitteissa rikosjournalismia kahdeksan vuoden ajan.
Sittemmin Paananen on tehnyt pitkään televisiotöitä muun muassa YLE:n Prisma Studiolle ja Puoli seitsemän -ajankohtaisohjelmalle. Paanasen ideoimien, käsikirjoittamien ja toimittamien inserttien kesto vaihtelee muutamasta minuutista varttituntiin. Lempiaiheita ovat tiede ja teknologia.
– Yritän löytää sellaisia aiheita ja näkökulmia, joita kukaan ei ole nostanut suomalaisessa televisiossa aikaisemmin esille, joten työhön sisältyy paljon myös lähteiden haeskelua.
Paananen on havainnut, että vaikka Suomi on kiistatta teknologiamaa, on monella suomalaisella melko voimakas teknologiapelko.
– Teknologia on kuitenkin vain apuväline ja työkalu, joka auttaa selviämään erilaisista haasteista. Puusepälläkin on kirves ja taltta, hän vertaa.
Omassa työssään Paananen käyttää kuvatessaan, äänittäessään ja editoidessaan monenlaista nykytekniikkaa. Ilman tekijän luovaa panosta ei kuitenkaan mitään kovin ihmeellistä synny.
– Luovuus on tärkeintä. Eniten pidän kuvatun materiaalin leikkausvaiheesta, jolloin juttu herää vähitellen henkiin ja on lopulta oma pieni teoksensa.