Vistan koulun oppilaat poimivat kirjatärppejä Turun kirjamessuilla – katso lisää kuvia

0
Nuoret haastattelivat kirjailija Arja Puikkosta. Kuvat Anniina Virtanen.

Olimme seuraamassa Turun seudun äidinkielenopettajat ry:n pisteellä oppilashaastatteluja. Paimion Vistan koululaisista koottiin pieni porukka kirjamessuille ja jokaisella oli oma tärkeä tehtävänsä. Vistan koulun oppilaat pitivät haastattelupisteellä viisi haastattelua. Haastatteluissa nousi esille erityisesti ilmastonmuutos- ja kiusaamisteemat.

Arja Puikkosen Liitopoika-kirja käsittelee erilaisuutta.

Kirjan päähenkilö Aku on keppihevoshullu ja käyttää erivärisiä vaatteita kuin muut tutut pojat. Akua kiusataan erilaisuuden vuoksi. Kirjailija harrastaa itsekin ratsastusta ja kerran hän ymmärsi, ettei talilla näkynytkään poikia vaan ratsastus olikin ”tyttöjen harrastus”. Arja halusi kirjoittaa kiusaamisesta omien kokemuksiensa kautta. Puikkosen opetusaikoina luokalle tuli uusi poika, joka ei sopeutunut joukkoon. Puikkosta harmittaa, kuinka sokeita aikuiset olivat kiusaamisen suhteen, eivätkä puuttuneet siihen, mikä olisi nykypäivänä erittäin tärkeää kiusaamisen vähentämiseksi. Kirjassa olevat kappaleet, joissa poika puhuu vanhempiensa kanssa kiusaamisesta, ovat muusta tekstilajista poikkeavia ja erottuvat hyvin muun tekstin joukosta. Kirjan tarkoituksena on näyttää, että jokaisella on oikeus olla omanlainen.

Kurosen haastattelu herätti muistoja ja herkistelyä.

Kirsti Kurosen kirjassa Merikki puhutaan kahden ystävyksen suhteesta, joka menee mönkään. Kirsti kertoo kirjan saaneen alun jo, kun hän oli teini-ikäinen ja näki itsensä kaksoisolennon. Kuronen ei kuitenkaan ole itse kirjassa esiintyvä päähenkilö Meri. Kirjassa on Kurosen mielestä ”köykäinen” juoni eikä kirja ole kovin pitkäkään. Kirja on Kurosen kolmas säeromaani. Kirstin mielestä vaikeista asioista on helpompi kirjoittaa säeromaanimuodossa. Kirja herätti paljon muistoja ja herkistelyä Kurosen haastattelun aikana.

Linda-Maria Roine puhuu rohkeasti menneisyydestään.

Kirja kertoo Linda-Maria Roinen eli Mercedes Bentson värikkäästä menneisyydestä. Kirjassa puhutaan raskaista asioista kuten kiusaamisesta, huumeista ja naisten oikeuksista. Hänen oli helpompi kirjoittaa kirja, sillä oli antanut jo haastatteluja asiasta. Roine puhuu kiusaamisesta vakavasti otettavana ongelmana, ja hänestä osassa tapauksista on kyse jo väkivallasta tai rikoksista. Hänen tärkein sanomansa kaikille on muistaa olla oma itsensä, eikä miellyttää erityisestikään ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan kuulu elämään enää kymmenen vuoden kuluttua.

Kirjamessuilla kiusaamisteema näkyi monien uutuuskirjojen kohdalla isosti. Moni kirjailija kertoo kirjassaan omista kokemuksistaan tai näkemästään. Aihe herätti myös kiinnostusta ja haastatteluja seurasi iso joukko ihmisiä. Kiusaaminen ei ollut arka aihe, vaan messuilla puhuttiin paljon siihen puuttumisesta ja kuinka kiusaamista saataisiin vähennettyä. Kirjoissa oli käsitelty kiusaamista monelta kantilta. Kiusaamisaiheiset kirjat avaavat käsitystä kiusaamisesta ja siitä, kuinka tärkeää siihen on puuttua.

Aada Laine ja Saara Käkönen

Vistan koulu 8F

Kirjailija Ilkka Mattila Vistan koulun oppilaiden haastattelussa.

 

Kirjailija Petri Karra Vistan koulun oppilaiden haastattelussa.
Kirjailija Magdalena Hai haastatteluhetken jälkeen.
Michael Monroe oli keskustelemassa Sankaritarinoita pojille -kirjasta ja antoi siihen allekirjoituksia.
Teflon Brothers haastateltavana.

Juttua muokattu 7.10.2019 kello 20:51. Jutun pääkuvassa/ylimmässä kuvassa ei ole Vistan koulun oppilaita. Kuvan oppilaita ei ole tunnistettu.