Voimavaroja syksyyn!

0

Aamulla herätessä on säkkipimeää. On satanut jo monta päivää. Töistä päästyä ilta hämärtyy päivä päivältä aikaisemmin. Töiden jälkeen virtaa pitäisi olla vielä yhden tai useamman asian hoitamiseen. Sohva houkuttelee oikaisemaan jäseniä. Punnitsen sohvan ja to do -listan välillä.

Nykymaailman kiire pohdituttaa työssäni. Se haasteellistaa usein ateriarytmin ylläpitoa. Saatamme suunnitella tarkasti kyllä päivän tehtävät, mutta vasta mahan kurina havahduttaa pohtimaan: ”Ainiin, jotakin pitäisi varmaan syödä.” Kipaistaan kahvipannulla ja tehdään vielä yksi pieni homma. Vierähtääkin useampi tunti.

Mikä ajaa meitä valitsemaan työn ennen yhtä tärkeimmistä voimavaroista? Yhtä oikeaa vastausta tähän ei taida olla. Voimavarat tarkoittavat jokaiselle hieman eri asioita. Toisaalta arvioin nykypäivän ympäristön luovan toimintamallia, että pitäisi mennä ja toimia kellon ympäri. Mikäli tähän pyörään haluaa hypätä mukaan, kannustan pohtimaan tarkasti, millaiset resurssit mahdollistavat tämän.

Omat resurssit kun kuluvat käytössä. Jos annamme keholle aikaa palautua, ne onneksi myös uusiutuvat. Oman tasapainon löytäminen tässäkin asiassa taitaa olla kaiken a ja o.

Voimavarat ovat tekijöitä tai ominaisuuksia, jotka tukevat mielekästä elämää ja auttavat selviytymään erilaisista haasteista. Nämä voivat olla esimerkiksi elintavat, unelmointi, syvähengitys, luonto, kiitollisuus. Jos emme huolehdi arjessa voimavarojen lähteistä, emme palaudu seuraavaan päivään ja resurssit on kulutettu jo päivän ensimmäisen ponnistelun edessä. Toisaalta, vaikka elämässämme olisi paljon mielihyvää tuovia voimavaroja, voi niitä olla joskus jaksamisen kannalta liikaa.

Miten sitten saisimme tähän syksyyn toisenlaista puhtia aiempiin vuosiin verrattuna? Kannustan pohtimaan omia voimavaroja. Aluksi kysyen, miten voin ja jaksan? Pystynkö vähentämään jotakin kuormitustekijää? Jos en pysty, hyväksyn asian ja tuumin, saisinko lisättyä voimavarojani? Mitkä voimavarani ovatkaan? Mitkä tekijät saavat minut voimaan hyvin ja auttavat minua arjen tehtävissä? Tämän jälkeen tuumasta toimeen!

Hyvä ruokkii itseään. Uskon vahvasti, että selkiyttäen omia voimavaroja jo seuraavana hetkenä voi kokea uutta virtaa kehossa.

Hengittelen syvään, kunnes ajatukset selkiytyvät. Valitsen listaltani kolumnin loppuun kirjoittamisen sateen ropistessa. Annan aikaa sohvalle hieman myöhemmin.

Maria Mäkitalo

Laillistettu ravitsemusterapeutti,

joka välttelee viihde-elektroniikkaa

ladatessaan omia akkuja.