Yhä ilmastoystävällisempää kaukolämpöä

0
Asennustöissä hakepolttoainevaraston katolla huoltomiehet Mikko Laulumaa (vas.) ja Kimmo Laaksonen.

Hiilineutraaliuden tavoittelua helpottaa Paimiossa tuntuvasti se, että Paimion kaupungin sataprosenttisesti omistaman Paimion Lämpökeskus Oy:n energiantuotanto on pääosin erittäin ilmasto- ja ympäristöystävällistä.

Vuonna 1975 perustettu kaukolämpöyhtiö toimittaa enimmäkseen kiinteillä kotimaisilla puupolttoaineilla tuotettua kaukolämpöä. Metsähakkeen ja puupelletin poltossa ei synny laskennallisia CO2-päästöjä. Raskas- ja kevytöljykattiloita kaukolämpöyhtiöllä on vain vara- ja huippukattiloina.

– Vielä joitakin vuosia sitten ostimme öljyä noin miljoonalla eurolla vuodessa, mutta viime vuosina raskaan polttoöljyn käyttö on vähentynyt takavuosien keskimäärin 12 000 megawatin käytöstä vajaaseen viidesosaan eli noin 2 300 megawattiin, kertoo Paimion Lämpökeskus Oy:n toimitusjohtaja Pekka Vihervuori.

– Vuonna 2014 käyttöön otetun pellettikattilan myötä CO2-päästöt ovat vähentyneet samassa suhteessa, eli ne ovat nyt noin viidesosan aikaisemmasta.

Verkostoa yli 50 kilometriä

Yhtiön asiakkaina on yli 90 prosenttia Paimion rakennuskannasta, yhteensä noin 1,4 miljoonaa rakennuskuutiota. Asiakkaita on noin 250. Yhteenlasketut liittymätehot ovat noin 40 megawattia.

– Verkostoa meillä on yli 50 kilometriä, mikä on paljon pikkukaupunkien kokoluokassa.

Suurimpia käyttäjiä ovat muun muassa Paimion Parantola, erityishuoltopiiri ja Paimion kaupunki, jonka lähes koko kiinteistökanta on nykyisin kaukolämmön piirissä. Lisäksi asiakkaina on paljon teollisuuskiinteistöjä, kerrostaloja ja rivitaloja.

– Myös omakotitaloryppäitä on viime vuosina liittynyt mukaan. Vihervuori kertoo.

75 aurinkopaneelia

Uusinta uutta Paimion Lämpökeskus Oy:n toiminnassa on aurinkoenergian käyttöönotto. Yhtiön hakepolttoainevaraston katolle noin 20 metrin korkeuteen on vastikään asennettu yhteensä 75 aurinkopaneelia, yhteisteholtaan noin 21 kilowattia. Pienimuotoinen aurinkovoimala otettiin käyttöön eilen maanantaina.

Paneelien asennustyöt on tehty yhtiön omin voimin, Mikko Laulumaan johdolla.

– Katsomme vuoden kuluttua, kuinka hyvin järjestelmä on tuottanut energiaa. Sen jälkeen voimme tarvittaessa hankkia lisäkapasiteettia, Vihervuori toteaa.

– Nyt asennetun järjestelmän lopullinen hinta asennustarvikkeineen jää reilusti alle 20 000 euron. Omaa työtä ei tuohon summaan ole hinnoiteltu.