Yhdessä katsotaan eteenpäin-Paimion Eläkeliitto juhlii huomenna

0
Paimion Eläkeliitto juhlii sunnuntaina 40 toimintavuotta. Juhlaan osallistuvat puheenjohtaja Terttu Ihamäki, sekä entiset puheenjohtajat Leena Järvi ja Rauno Aaltonen. Järvi on koostanut juhlaan historiikkia.

– Ikäihmisten yhdessäolo, viihtyminen, viriketoiminta, yhteisöllisyys, inhimillisyys. Retket, kerhot ja yhdessä tekeminen. Edunvalvonta, auttaminen, vapaaehtoistoiminta. Ettei kukaan jää yksin.

Tällaisia asioita listaavat Eläkeliiton Paimion yhdistyksen toiminnasta nykyinen ja entiset puheenjohtajat Terttu Ihamäki, Rauno Aaltonen ja Leena Järvi. Paimion yhdistysväki juhlii tulevana sunnuntaina reilun 130 hengen voimin 40 vuotta jatkunutta toimintaansa. Luvassa on ruokakekkerit Vistan koulussa ja juhlaan osallistuu juhlapuhujana myös liiton puheenjohtaja Raimo Ikonen.

Säännöissä ja kaikessa toiminnassa korostetaan sitoutumattomuutta. Politiikkaa ei tapahtumissa siis koskaan puhuta, eikä tuoda esiin, vaikka moni Paimiossa näkee, että Eläkeliiton toiminnassa on enemmän keskusta- ja kokoomustaustaista väkeä, ja toisessa isossa yhdistyksessä eli Eläkkeensaajissa sitten vastaavasti puoluekannaltaan enemmänkin sosialidemokraatteja ja vasemmistolaisia.

– Tuo että mielletään puolueisiin liittyväksi johtuu varmasti historiasta, kun aikanaan perustajajäsenet ovat olleet heitä, jotka ovat olleet myös politiikassa mukana, pohtii kolmikko, josta kahdella on heilläkin myös kunnallispoliittista taustaa.

– Mutta todellakin se pitää sanoa, että olemme sitoutumaton yhdistys ja politiikkaa ei meilllä puhuta. Toimintamme on kaikille avointa, eikä minulta kukaan ole kysynyt puoluekantaa, naurahtaa nykyinen puheenjohtaja Terttu Ihamäki.

Hän nostaa esille myös sen, että paimiolaiset yhdistykset tekevät hyvää yhteistyötä, on iloisia iltapäiviä ja pelaillaan bocciaa.

– Meillä on käsittääkseni yhteisiä jäseniäkin. Ja myös Aikuisten olohuoneen väen kanssa tehdään yhteistyötä. Tärkeintähän on, että eläkeläisille on tarjolla monenlaista toimintaa.

Viikoittaista puuhaa

Eläkeliiton Paimion yhdistyksessä oli jäsenä elokuun lopussa 505, valtaosa heistä naisia. Tillintuvalla on kerho joka toinen maanantai, sitten on bocciaa, kuntosaliharjoittelua, lauluryhmää, läppäriryhmää ja lavista. Kurssitoimintaakin on moneen elämäntilanteeseenkin liittyen.

Uusin toimintamuoto on juuri tällä viikolla alkanut karaokeiltapäivä, jota järjestetään kello kahdesta neljään keskiviikkoisin ravintola Poimarissa. Matkoja ja retkiä tehdään omakustannushintaan pitkin vuotta.

– Vapaaehtoistoiminnan muotoja ovat asiointiapu ja vierailut kotiin tai laitoksiin. Esimerkiksi viime kaudella tilastoitiin 280 käyntiä ja avunsaajia oli pitkälti yli 300. Laitoksissa vierailtiin 108 kertaa, asiointiapua annettiin 144 kertaa. Myös puhelinkontaktit ovat tärkeitä, ja niitä kirjattiin tehdyiksi 157, esittelee Terttu Ihamäki.

– Toimintaa on, mutta silti jotkut jäävät edelleen yksin kotiin. Etsivä vanhustyö voisi sikäli olla paikallaan, tuumii Leena Järvi, ja muistuttaa, että kun porukassa toimitaan, aina löytyy seuran- ja huolenpitäjiä. Kyytejäkin järjestetään kimpassa.

– Niin paljon saa, kun on mukana, suosittaa Ihamäki.

Kun jäsenmaksu on niinkin pieni kuin 12 euroa vuodessa, yhdistys on kiitollinen kaupungin käyttöön antamasta tilasta ja siitä, että piiri järjestää koulutusta, tapahtumia ja liiton leirikeskus Lehmiranta Salossa on niin lähellä ja vilkas tapahtumapaikka ympäri vuoden.

Pikantti yksityiskohta paljastuu, kun kolmikko tutkii jäsenlukuja. Viimeisimmän tiedon mukaan yli 90 prosentilla jäsenistä on nettiyhteys joten jäsentiedotteita luetaan sujuvasti sähköpostista.