Voittajien sijasta digiloikkaajia?

0

Maanantaina alkanut postilakko ei pysäyttänyt arkea kuten joku ehkä pelkäsi. Tämän lakon aikana moni asiakas oppii käyttämään muita kuin Postin palveluita ja jakelukilpailu kovenee entisestään. E-laskujen ja -kirjeiden määrä kasvaa, todennäköisesti myös digilehtien käyttö. Paperiposti vähenee entisestään.

Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö ymmärtäisi lakon perusteita. Pienipalkkaista ja raskasta työtä, jonka työehtojen tuntuva heikentäminen on helppo torjua. Työehtoshoppailu on aikaa kuvaava kirosana. Sama pätee tietenkin tähän seudulliseen Arkea-lakkoiluunkin, samalla tavoin siinä on työntekijöiden kannalta kyse työehtojen heikennyksistä. Työnteon pohja kokee kovia, kun konkretisoituu, että joillakin aloilla työ pitäisi tehdä halvemmalla kuin ennen, että sitä työtä ylipäätään piisaa.

Kun tämä maailma ja Suomi, paikkakunnat ja yritykset elävät muutoksesta ja kvartaalista toiseen, onhan se sinällään ymmärrettävää, että työnantajapuolella on pakko miettiä keinoja, millä toiminta markkinataloudessa pidetään kannattavana tai yleensäkin pystyssä. Aina löytyy se taho, joka perää toiminnasta voittoja. Tämän olemme nähneet hyvinkin konkreettisesti Veikkauksesta, jonka toiminnassa ja paljon puhutussa toiminnanohjauksessa näkyy se, että on kuitenkin valtion – eli tavallaan meidän kansalaisten etu – että voittojakin tulee. Poliitikot suorastaan kiemurtelevat kun puhutaan peliriippuvuudesta ja niiden mukanaan tuomista haitoista.

Moni Kuntsarin kaverilehti eri puolilla Suomea on ollut tällä viikolla hankaluuksissa, ja lehtiä on jaettu toimistoilla, kaupoissa, huoltoasemilla sun muualla. Siellä missä lähiuutiset kulkevat pääosin postin kautta, tilanne on ollut varsin ankea.

Oikeastaan jokaisessa lehdessä, jossa tehdään myös näköislehti, se on avattu tilaajille maksutta luettavaksi. Yli sata sanomalehteä on avannut tai avaamassa digilehtiä luettavaksi, että tilaajat saavat, mistä maksavat. Toki se vaatii uuden opettelua ja edellyttää ainakin pienimuotoista digiloikkaa. Vaan kun sen kerran tekee, voi havaita, että diginä lehti on ”luukussa” ennenkuin paperisena postilaatikossa. Ja jopa edullisemmin.

Kuntsarin jakelu on pääsääntöisesti omalla alueella varhaisjakelussa. Lehti tulee siis totutusti, mutta niille joille se ei tule, on meilläkin tarjolla maksuton digilehti. Kun ei tulevasta tiedä ja digiloikkaakin voi aina kokeilla, niin käy osoitteessa: www.kuntsari.fi

Taina Tukia