Päiväkotilapset ja koululaiset saavat ruokaa Arkean uuden lakon aikana Paimiossa

0

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ilmoittivat tiistaina aloittavansa uuden lakon mielenilmauksena Arkean päätökselle siirtyä käyttämään uusia työehtosopimuksia.

JHL:n ja Jytyn lakko alkaa keskiviikkona 27.11. kello 00.00 ja päättyy perjantaina 29.11. kello 24.00.

Lakko vaikuttaa merkittävästi Arkean palveluihin myös Paimiossa.

Kaupungin mukaan päivähoidon lapsille ja koululaisille ei ole lähtökohtaisesti tarvetta pakata eväitä. Poikkeuksena tästä ovat vaativat erityisruokavaliot. Erityisruokavalioista vain tavallisimmat voidaan huomioida lakon aikana (gluteiiniton, maidoton, laktoositon, kananmunaton, sianlihaton sekä kasvis ja vegaani). Muita ruokavalioita tarvitseville lapsille ja nuorille pyydetään pakkaamaan omat eväät mukaan. Myös soseutettua ruokaa tarvitseville pitää laittaa eväät mukaan.

Paimion päiväkodeissa on tarjolla loppuviikon ajan aamupala, lämmin lounas ja välipala kevennetyllä ruokalistalla.

Päiväkotien ruokalista lakkopäivinä:

Aamupala: Jugurtti/murot ja pehmeä leipä, margariini, tuorepala/hedelmä

Lounas: Keitto/puuro, leipä, margariini

Välipala: Täysjyvämurot, maito/mehukeitto, pehmeä leipä/tuorepala/hedelmä saatavuuden mukaan.

Vuorohoidon päivälliset ja välipalat valitaan päiväkohtaisesti.

Koulujen lounasruokalista lakkopäivinä:

KE: lihakeitto

TO: hernekeitto (lukiolla) / broilerkeitto (Vistalla).

PE: riisipuuro, kaneli ja sokeri.

Pehmeä leipä keittojen kanssa.

Lakkoruoka tarjotaan kertakäyttöastioilla. Juomana on maito/piimä ja vesi.

Iltapäiväkerhon välipalat hoidetaan yksinkertaisin eväin. Kouluissa ei ole välipalamyyntiä lakon aikana.

Jos kotona pakataan lapselle mukaan eväät, ne tulee ohjeen mukaan nimikoida ja muistaa, ettei päivän aikana ole mahdollisuutta kylmäsäilytykseen tai lämmitykseen. Vaikeasti allergisoivia (esim. pähkinät) eväitä pyydetään välttämään.

Lakko vaikuttaa olennaisesti siivouksen ja toimitilapalveluiden palvelutuotantoon. Lakon ulkopuolelle on siivouspalveluista rajattu vain Paimion ja Sauvon terveysasemien välinehuolto, Paimion terveyskeskuksen potilasruuan jako ja KTO:n kuntoutusyksiköt. Paimion terveysasemalla siivous tehdään kevennetysti.

TLO Oy:n liikennöimät Paimion reitit Paimio-Turku (703-709) ja P1-P4 sekä Parainen-Turku (801-802 ja 901-904) kulkevat lakon aikana normaalisti. Jatko- ja vaihtomatkustajien kannattaa seurata kuitenkin Fölin nettisivuilta Turun Kaupunkiliikenne Oy:n operoimien linjojen häiriöistä lakon aikana.

Keskiviikkona uimahalli Solina ja kuntosali ovat auki klo 8:00-15:00 välisenä aikana. Uinti- ja kuntosaliaika päättyy klo 14:30. Ulko-ovi suljetaan jo klo 14. Paimion opiston peilisalin ryhmät toteutuvat.

Lounais-Suomen Jätehuollon toimipiste Paimion Rivonmäessä on niinikään suljettu keskiviikosta perjantaihin.

Paimiossa on varauduttu kolmen päivän lakkoon. Lakossa ovat Arkean henkilöstön lisäksi Turun kaupungin Turku Energian, Kuntecin, Kaarean, Kaarean Kunnossapidon, Lounais-Suomen Jätehuollon, Turun Sataman, Turun Kaupunkiliikenteen, Turun Seudun Veden, Turun Seudun Vesihuollon ja Turun Seudun Puhdistamon JHL:n työntekijät.