Arkean lakko alkaa huomenna – Paimion päiväkodeissa ja kouluissa poikkeusruokailut

0
Huomenna Paimiossa kouluissa ja päiväkodeissa on luvassa soppalounas.

Julkisten ja hyvinvointitoimialojen liitto JHL:n työtaistelutoimet Arkean työehtoneuvotteluihin liittyen alkavat huomenna ja katkaisevat myös Paimiossa päiväkotien ja koulujen ruokahuollon sekä kaupungin siivoustoimen työt. Paimion kouluissa ja päiväkodeissa ruokailut järjestetään loppuviikolla poikkeusjärjestelyin.

Mahdollinen lakko ei vaikuta millään lailla vanhusten ruokahuoltoon, sillä se on rajattu lakkotoimien ulkopuolelle. Näin ollen esimerkiksi Paltanpuiston palvelukeskuksessa, vanhusten kotihoidossa ja terveyskeskuksessa ruokailut hoidetaan.

Siivouksen osalta kaupunki tiedottaa, että se ei ole kiireellisimmin hoidettavia asioita. Siisteysongelmia voi siis lähipäivinä ilmetä.

– Erityisesti tämä saattaa koskettaa uimahalli Solinaa, joka saatetaan joutua sulkemaan. Tämän osalta suosittelen seuraamaan tilannetta kaupungin nettisivujen kautta, sanoo kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki, joka tiistai-iltana kävi läpi palvelupäällikkö Ulla Komulaisen kanssa sitä, miten ruokapalvelut ja siivous lakon aikana hoituvat.

Palvelupäällikkö Ulla Komulainen kertoi Kunnallislehdelle jo maanantaina, että mahdolliseen lakkoon on Paimiossa varauduttu siten, että keittiöille on jaettu ”lakkoruokalistat”.

– Jos lakko tulee, niin olemme varanneet etukäteen kolmen päivän ateriat. Niistä kaksi on keittolounaita ja yksi eväspaketti, jossa on leipää, salaattia, jugurttia, hedelmä ja ruokajuoma, hän totesi.

Ruuan jako pystytään Komulaisen mukaan hoitamaan kaupungin omilla työntekijöillä. Myös palvelupäällikkö itse aikoo osallistua ruoan jakeluun.

Mistä kyse?

Arkean lakossa on kyse kiistasta, joka sai alkunsa, kun ruoka-, siivous-, ja kiinteistönhoitopalveluja tarjoava Arkea ilmoitti syyskuussa vaihtavansa henkilöstönsä halvemman työehtosopimuksen piiriin. Työntekijät vastustavat hanketta. Arkean omistaa miltei kokonaan Turun kaupunki.

Työtaistelu koskee kaikkea työtä, jota JHL:n jäsenet tekevät Arkeassa. Lakkoa on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, turvallisuutta tai omaisuutta. Arkea tiedotti illalla, että lakon ulkopuolelle on siivouspalveluista rajattu vain Paimion ja Sauvon terveysasemien välinehuolto, Paimion terveyskeskuksen potilasruuan jako sekä KTO:n kuntoutusyksiköt.

Lakon ulkopuolelle on rajattu hoivan yksiköt, joihin Arkea toimittaa ruoan, Arkean toimittamat kotipalveluateriat sekä vuorohoitopäiväkodit. Tuore tilannetieto päivittyy Arkean nettisivuille.

Kolmen päivän lakko päättyy perjantaina 8. marraskuuta.

JHL korostaa, että liitto on valmis jatkamaan ja laajentamaan työtaisteluita, jos Arkea ei peru päätöksiään työehtojen heikentämisistä. Ammattiliitto muistuttaa, että Arkea on rikkonut lakia, kun se päätti vaihtaa työehtosopimusta ennen kuin asia käsiteltiin YT-neuvotteluissa. Arkea puolestaan ilmoitti jo tiistai-iltana pitävänsä lakkoa laittomana. Turussa kaupunki tiedotti tiistaina, ettei kaupunki pysty tarjomaaan lapsille loppuviikolla lämmintä ruokaa kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa Turun ammatti-instituutin koulutaloja. Vanhempia kehotettiin pakkaamaan lapsille eväät mukaan.