Ärräpostissa rauhallista -Verkkokauppayrittäjät puolestaan tuskailevat postilakon keskellä

0
Asiakkaat suhtautuvat postilakkoon rauhallisesti, mutta joulupostin lähettämistä moni aprikoi. Jenni Pihkanen Paimion R-kioskilla suosittelee, että nyt jos koskaan kannattaa joulukortit toimittaa näissä tutuissa punaisissa kuorissa ja hyvissä ajoin.

– Rauhallista on ollut, selvästi moni tiedostaa, että on lakko, eikä kiirehdi lähetysten kanssa. Joku on toki huolissaan joulupostista, ja jostain tärkeistä kirjeistä, kertoo Jenni Pihkanen postilakon näkymistä Paimion R-kioskissa, jossa toimii Paimion posti.

Hän kertoo, että pakettiliikenne kulkee suhteellisen normaalisti, paketit lähtevät eteenpäin ja niitä tuleekin. Toki moni asiakas on selkeästi vähentänyt pakettiliikennettä, arvellen, että kulku voi olla hidasta. Jonkun verran ilmassa on epätietoisuutta siitä, mitkä postit kulkevat ja miten.

– R-paketteihin on kysyntä kasvanut. Sehän on meidän oma tuote, jossa on kolme vaihtoehtoista kokoa ja paketti kulkee matkahuollon kautta.

Maanantaina alkanut Postin lakko on ajamassa paimiolaisia vahvasti verkkokauppaan nojaavia yrittäjiä ahtaalle. Korukauppaan erikoistuneen verkkokauppa Sussien yrittäjä Susanna Kuisma kertoo, että vielä toistaiseksi lähetykset ovat onnistuneet hyvin vaihtoehtoisten toimitustapojen, kuten Matkahuollon kautta.

Sen sijaan kävijä- ja tilausmäärät kääntyivät laskuun jo viime viikon loppupuolella.

– Lakkoa rummutettiin niin paljon etukäteen eri medioissa, etteivät ihmiset uskaltaneet enää loppuviikosta tilata mitään. Nyt on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti tieto asiakkaille, että tuotteita pystyy edelleen tilaamaan ja ne vain toimitetaan muilla keinoin kuin Postin kirjepostina, Kuisma kertoo.

Hänen mukaansa lakko ei vielä ensimmäisen viikkonsa aikana ole vaikuttanut valtavasti yrityksen liikevaihtoon, mutta jos pahimmissa uhkakuvissa väläytelty mahdollisuus, jossa työnseisaus jatkuisi jopa joulukuulle asti, puhutaan siinä tapauksessa jo tuhansien eurojen tappiosta. Se on valtava lovi yksityisyrittäjän tilipussissa, jonka tuotteista noin 90 prosenttia on tavallisesti kulkenut asiakkaille kirjepostin muodossa.

– Onhan se aika merkittävä määrä ja myös merkittävä osa tuloista. Totta kai se aiheuttaa huolta, mutta toivotaan ettei lakko venyisi sentään usean viikon mittaiseksi, Kuisma miettii.

Succaplocci toimittaa kotimaahan

Neulontatarvikkeita valmistava ja suurimmaksi osaksi verkkokaupassa tuotteitaan myyvä paimiolainen Succaplocci on myös ajautumassa ahtaalle Postin lakon myötä. Yrittäjä Aleksi Viirilä joutui sulkemaan ulkomaiden verkkokaupan jo etukäteen, jottei tilauksia kauempaa tulisi lakon aikana. Myös kotimaan lähetykset ovat hankaloituneet, vaikka Viirilän mukaan asiakkaat ovat ymmärtäneet toimitusvaikeudet.

– Postin paketit kulkevat edelleen aika hyvin, ja onkin ollut yllättävää huomata, miten moni asiakas on valmis maksamaan hieman ekstraa toimituksesta saadakseen paketin varmasti perille.

Taloudellisten menetysten lisäksi Viirilä epäilee, että suurin savotta on edessä vasta marraskuun lopulla ja joulukuussa, kun kirjepostiaan odottavat asiakkaat alkavat tivaamaan tilaamiensa tuotteiden perään.

– Veikkaan, että asiakaspalvelussa tulee olemaan aika kova ruuhka silloin. Ja onhan se ihan ymmärrettävää, että ihmiset alkavat kyselemään tilaamiensa tuotteiden perään. Siksi uskon, että suurin savotta on vasta tulossa sitten, kun lakko on jo päättymässä tai päättynyt.

Kaupungin laskuissa eräpäivät pitkälle joulukuuhun

Sekä Paimion kaupunki että Sauvon kunta ovat joutuneet siirtämään lähettämiensä laskujen eräpäivää pitkälle joulukuuhun postilakon seurauksena. Se on Paimion kaupungin hallintojohtaja Jaana Hölsön mukaan varotoimi, jolla estytetään sekä huolestuneilta puhelinsoitoilta että myös lakon mahdollisesti aiheuttamilta perintätoimilta.

– Laskuissa on nyt laitettu eräpäiviä selvästi tavallista pidemmälle, alkaen joulukuun puolivälistä. Se on samalla varotoimi myös sitä varten, etteivät tunnolliset ja huolestuneet ihmiset soittaisi tänne päin saatuaan laskun, jonka eräpäivä on jo pitkän kirjeen toimitusajan vuoksi mennyt umpeen. Perintä tehdään meillä aina manuaalisesti, joten tässä tapauksessa käytetään luonnollisesti tilanteen mukaista harkintaa, Hölsö kertoo.

Sauvon kunnan hallintojohtaja Leena Pesu kiittelee, ettei vastaavaa postilakkoa koettu esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Silloin useiden viikkojen työnseisaus olisi aiheuttanut melkoisen härdellin nykyiseen verrattua.

– Nyt onneksi moni asia laskutuksista tiedoksiantoihin voidaan hoitaa sähköisesti, joka on jo itsessään vähentänyt paljon kirjepostin määrää. Tietysti esimerkiksi kunnan tekemiin päätöksiin liittyvät valitusoikeudet ja -ajat ovat nyt lakon myötä tavallista pidemmät, jotta posti ehtii asianomaisille varmasti ajoissa perille, Pesu kertoo.

Paimion-Sauvon terveyskeskuskuntayhtymän johtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen vahvistaa, että myös terveydenhoitopuolella lakon vaikutukset rajoittuvat toistaiskeksi laskutukseen ja pidempiin maksuaikoihin.

Kuntaliitto tiedotti jo viime viikolla, että lakko vaikuttaa kuntien toimintaan pitkään jatkuessaan laskutuksen lisäksi asioiden vireille saattamisessa, tiedoksiannoissa ja muutoksenhauissa. Tällaisissa tapauksissa asiakirjan lähettäjän, eli kunnan tai kaupungin, on huolehdittava siitä, että asiakirja saapuu viranomaiseen määräajassa. Tästä vastuusta voi kuitenkin vapautua ylivoimaisen esteen vuoksi, jollaiseksi esimerkiksi postin lakko lasketaan.