Bingohulluus tarttuu Sauvossa

0
Nelisenkymmentä bingon pelaaja oli tullut tapaamaan tuttujaan ja muistelemaan millaista bingojen tunnelma ennen oli Sauvossa sijaitsevaan ravintola Bar Mansikkaan.

Maanantai-ilta kello 17.50 ja Bar Mansikan parkkipaikka on täynnä. Kuuden jälkeen tulleet saavat ajaa autonsa naapurin tontille parkkiin. Sauvon mittapuussa tämä on jo erikoista. Mikä kerää arki-iltana näin paljon väkeä paikalliseen ravintolaan?
– Tämä taitaa olla ennätys. Meillä on ollut nyt vuoden verran bingoa joka toinen maanantai ja porukkaa on kyllä ollut, muttei vielä näin paljon, kommentoi Bar Mansikan tapahtumatuottaja Heini Mikkola.
Tunnelma on rento, ja pelaajia on ekaluokkalaisesta aina eläkeläiseen. Moni varttuneempi on tullut verestämään muistoja lapsuudesta.
– Monta kymmentä vuotta sitten mieheni innostui bingosta. Käytiin Salossa, Somerolla, Tarvasjoella ja missä niitä nyt sattui olemaan. Innostuin sitten itsekin pelaamaan. Silloin palkintona oli ostokortteja ja kahvipaketteja, nimettömänä pysyvä rouva kertoo.
Sauvossa bingon pelaaminen on ilmaista, ja palkintoja ovat auliisti antaneet paikalliset yrittäjät.
– Kun pelaaminen on ilmaista, bingolupaa ei arpajaislain mukaan tarvita. Tavarapalkinnot ovat olleet oikeastaan mitä vaan. Kesällä oli muun muassa herneitä, milloin on kukkasia, suklaapatukoita, sukkahousuja tai kahvipaketteja, Mikkola kertoo.
Ei taidolla vaan tuurilla

Muoniosta Sauvoon muuttanut Tuulikki Leskinen oli saapunut miehensä Jounin kanssa mielenkiinnosta paikalle.
– Emme ole aikaisemmin olleet, mutta nähtiin mainos ja päätettiin lähteä katsomaan. Muutin 40 vuotta sitten Sauvosta pois ja nyt paluumuuttajana takaisin, joten voihan täällä törmätä vaikka vanhaan luokkakaveriin, Tuulikki sanoo.
Bingosta pariskunnalla on aikaisempaa kokemusta. Tuulikki muistaa käyneensä lapsena kahvibingossa ja myöhemmin he innostuivat pelistä Kanarialla, jossa voittona oli rahaa.
– Bingoa ei pelata taidolla, se on tuuria. Sitä paitsi tämä oli ihan hyvä syy lähteä yksille. Jonkin syyn se aina tarvitsee, että viitsii lähteä ja nyt sain miehenkin ylipuhuttua, Tuulikki nauraa.
– Yllättävän paljon täällä on ihmisiä – tuskin täällä olisi ketään maanantai-iltana, jos bingoa ei olisi, jatkaa Jouni.
Bingo-isäntänä toimii Bar Mansikan työntekijä Touko Kankaanranta, joka istuu baaritiskin takana veivaamassa perinteistä bingokonetta. Ensin haetaan yhtä vaakariviä, sitten kahta, kolme ja niin edelleen. Illan aikana pelataan yleensä kolmen lapun verran.
– Jos ihmisillä on peli-intoa, niin jatketaan neljännen lapun verran, Mikkola sanoo.
Sosiaalinen tapahtuma

Alkuillan odottava tunnelma on muuttunut keskittyneeksi, sillä nopein bingo-sanan huutaja lunastaa itselleen palkinnon.
– Ei meillä ole ollut edes lähellä voittoa, Jan Lahtinen ja Erika Salonius-Lahtinen kommentoivat.
Pariskunta kertoo olleensa mainoksen uhri sekä välittäjä.
– Meillä on tuttu täällä töissä ja kun sopivasti oli lapsista vapaailta saatuamme lapsenvahdin, niin ajateltiin lähteä tänne kavereiden kanssa, Erika kertoo.
Vaikka lapsetkin ovat tervetulleita vanhempiensa seurassa bingoilemaan, ei pariskunta aio ottaa jatkossa lapsiaan mukaan.
– Voi olla, että tästä voisi tulla perinne, mukavan rento tapahtua. Väkimäärä kyllä yllätti, pariskunta kommentoi.
Sauvolainen Jaana Kalasniemi on käynyt Bar Mansikan bingossa joka kerta.
– Vauvasta vaariin täällä on porukkaa käynyt, Sauvon Palvelukeskuksestakin on ollut väkeä. Oleellista ei ole bingon palkinnot, vaan tuttujen tapaaminen. Täällä on aina hyvä porukka koolla.
Samassa pöytäseurueessa istuu myös Tuula Lappalainen, joka kertoo voittaneensa joka kerta jotain.
– Täältä se bingohulluus on saanut alkunsa. Nyt on saman remmin kanssa käyty bingoristeilylläkin. Bingohulluus on vienyt mukanaan, Lappalainen nauraa.