JHL:n lakkoon varauduttu Paimiossa

0
Mikäli lakko todella toteutuu, Paimion kouluissa ja päiväkodeissa siirrytään soppalounaisiin.

Julkisten ja hyvinvointitoimialojen liiton JHL:n arkealaisten työntekijöiden mahdollisesta lakosta ei ollut tullut tietoa ainakaan vielä maanantaina päivällä palvelupäällikkö Ulla Komulaiselle. Lakko vaikuttaisi Paimiossa kouluihin ja päiväkoteihin.

– Nyt seurataan tilannetta, odotellaan, selvitellään ja varaudutaan, Komulainen kommentoi.

Toistaiseksi noudatetaan ihan normaalia ruokalistaa, mutta lakon aikana ruokalistaa jouduttaisiin muuttamaan. Komulaisen mukaan keittiöille on jo jaettu ”lakkoruokalistat”.

– Jos lakko tulee, niin olemme varanneet etukäteen kolmen päivän ateriat. Niistä kaksi on keittolounaita ja yksi eväspaketti, jossa on leipää, salaattia, jugurttia, hedelmä ja ruokajuoma.

Komulainen uskoo, että kaupunki pystyy näillä näkymin hoitamaan koulujen ja päivähoidon ruokailut, vaikka lakko olisi pidempikin kuin kolme päivää. Koululaisten ja päivähoitolasten ei siis tarvitse varautua tuomaan omia eväitä kotoa, niin kuin Turussa saatetaan joutua toimimaan mikäli lakko jatkuisi pitkään.

Myös ruuan jako pystytään Komulaisen mukaan hoitamaan kaupungin omilla työntekijöillä. Tämä asia on selvittelyn alla.

Jos lakko alkaa, se koskee myös koulujen ja päiväkotien siivousta. Komulainen kertoo, että tätäkin selvitellään parhaillaan, miten siivousta voitaisiin hoitaa.

Mahdollinen lakko ei vaikuttaisi millään lailla vanhushuoltoon, sillä se on rajattu lakkotoimien ulkopuolelle.

Mahdollisessa lakossa on kyse kiistasta, joka sai alkunsa, kun ruoka-, siivous-, ja kiinteistönhoitopalveluja tarjoava Arkea ilmoitti syyskuussa vaihtavansa henkilöstönsä halvemman työehtosopimuksen piiriin. Työntekijät vastustavat hanketta. Arkean omistaa miltei kokonaan Turun kaupunki.