Joululahja lapselle, antajalle hyvä mieli

0

Joulun odotus ei välttämättä ole kaikissa perheissä suuri ilon juhla. Taloudellisten vaikeuksien keskellä monet vanhemmat saattavat painia lasten lahjatoiveiden ahdistuksessa. Kauppojen lelukuvastojen ilmestyttyä postilaatikoista vanhempien paineet vain kasvavat, kun pientäkään lapsen lahjatoivetta ei ehkä pystytä täyttämään.

Jotta kaikki lapset saisivat odottamansa joulun, Paimion seurakunnan diakoniatyö toteuttaa jälleen keräyksen, jossa lahjoittajat hankkivat lahjan vähävaraisten perheiden lapsille Paimiossa ja Sauvossa.

– Joulu on herkkää aikaa. Isompia lapsia halutaan suojella eikä perheen rahavaikeuksista haluta puhua, vaikka kyseessä olisi vain tilapäinenkin notkahdus, seurakunnan diakoni Saara Kerola kertoo.

– Tänä vuonna on ensimmäinen kerta, kun Joululahja lapselle -hakemus tehdään avoimena hakuna suoraan Paimion seurakunnan diakoneille, eikä lastensuojelun kautta, kuten aiempina vuosina. Hakemuksen saa meiltä vaikka sähköpostitse, tai noutamalla kirkkoherranvirastosta.

Hakea voi kuka tahansa

Hakemuksen voi lähettää kuka tahansa, joka kokee perheensä talouden olevan niin heikko, että lapsen lahjatoiveiden toteuttamiseen toivotaan apua. Hakemuksessa ei tarvitse selvittää tuloja, omaisuutta eikä antaa muitakaan taloudellisia selvityksiä, mutta usein hakijat ovat halunneet kertoa minkälaisesta tilanteesta on kysymys. Edellytys se ei ole.

Hakemus tulee toimittaa seurakunnan diakoniatoimistoihin tai kirkkoherranvirastoon, tai niiden postilaatikoihin Paimiossa tai Sauvossa 22.11. mennessä. Hakemuksessa kerrotaan lapsen nimi ja ikä ja toive mahdollisimman tarkasti. Lahjan arvon maksimi on 40 euroa.

– Lahja voi olla lelu, vaate tai vaikkapa lahjakortti, riippuen lapsen iästä.

Aiempina vuosina seurakunta on pystynyt järjestämään niin, että kaikki esitetyt lahjatoiveet on täytetty, ja näin uskotaan nytkin olevan..

Lahjoittajien lisäksi tarvitaan vapaaehtoisia

Lahjoittajat ovat yksityishenkilöitä, jotka haluavat osallistua keräykseen auttamalla muita ja siten saada itselleen hyvän joulumielen. Lahjoittajille kerrotaan minkälaisia lahjatoiveita hakemuksissa on esitetty ja lahjan antaja voi valita sen, jonka he haluavat tai pystyvät hankkimaan. Lahjoittajaksi pääsee ottamalla seurakuntaan yhteyttä, siis Paimiossa Saara Kerolaan ja Sauvossa Hannele Airolaan.

Koska keräys on selkeästi kohdennettu avun saajalle, lahjan antajalle ei jää epäselväksi mihin tarkoitukseen lahjoitukset menevät. Lahjoittaja ei tule tietämään kenelle hänen hankkimansa lahja menee, sillä hakijan ja saajan tiedot ovat luottamuksellisia ja pysyvät vain diakonien tiedossa.

Kerola esittää myös toivomuksen vapaaehtoisista, jotka osallistuisivat viikolla 50 pidettäviin lahjojen paketointitalkoisiin. Heidän avullaan lahjat olisivat saajille valmiina sovitusti noudettaviksi seuraavalla viikolla seurakuntataloilta.

Irma Virta