Joulumarkkinoilta alkoi tonttuvilske

0
Joulumarkkinoilla pilkahteli pilvien takaa myös harvinaisempi vieras. Myyntipisteitä oli tälläkin kertaa yli 70.

– Näitä marjojahan on siellä täällä, aitapensaita kun ovat, heläyttää Iris Klingberg esitellessään kehittelemäänsä marja-aroniaglögiä. Paimion joulumarkkinoille hän oli tuonut esille myös marja-aroniahilloketta, maustettuna balsamicolla. Sattumoisin ohi kulkenut Ulla-Maija Alitalo totesi, että sepä vasta on mainion makuista.

– Sopii sekä lihan että jäätelön kanssa!

– Ja parantaa kaiken, paitsi ruton, sanovat Venäjällä, jatkaa Iris ja kertoo kehitelleensä hilloketta Mustialassa tehtyjen elintarviketuotannon opintojen kupeessa. Alitalon puutarhalla marjoista on puristettu mehu talteen ja sitä hän on sitten lähtenyt kehittelemään glögiksi.

Moni tietääkin, että marja-aronian c-vitamiinipitoisuus on korkea. Iris kertoo, että hänelle on vuosien varrella kirkastunut se ajatus, että täällä pohjoisessa meidän pitäisi syödä nimenomaan näitä pohjoisen tuotteita, eikä mitään goji-marjoja.

– Ajattelen, että meidän elimistömme on oppinut hyödyntämään täkäläistä ravintoa paljon tehokkaammin. Tiesitkö muuten, että esimerkiksi maitohorsmassa on paljon enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa, hän heitti.

Markkinoille miniatyyriostoksillePaimiolaiset Anni Puurunen ja Loviisa Korhonen tutkivat silmä tarkkana miniatyyrihuonekaluja ja esineistöä paraislaisten Nina Tuomiston ja Kirsi Laitisen myyntipöydällä. Esillä on huonekokonaisuksia, sisustustavaroita, kalusteita ja vaikka mitä, mitä pieneen elämään tarvitsee.

– On järkyttävän hauskaa tehdä tehdä tällaisia itse ja hankkia myös, paljastaa Loviisa, joka kertoo hankkivansa tavaroita petshopeille. Annillakin on toisinaan ihan vaan huvin vuoksi pöydällään erilaisia ”pienoiskoteja”.

Nina tekee työkseen intarsiatöitä ja Kirsi tekstiilitöitä, ja miniatyyrejä näprätään, kun halutaan rentoutua.

Naiset ovat olleet markkinoilla Paimiossa ennenkin ja niin myös tytöt, eli kyse on oikeastaan kanta-asiakkaista. Ideoita vaihdellaan sujuvasti. Toisinaan kun harrastajat katselevat mitä tarjolla on, heiltä tulee tekijöille myös idea jostain muusta.

Satamäärin kulkijoitaPaimion kaupungintalolla järjestetyt joulumarkkinat avasivat Paimiossa tänäkin vuonna jouluajan. Joulukuusen valot sytytti Paimion metsät ry:n aktiivien joukko. Joulumarkkinoilta starttasi myös tämän vuoden paimiolainen joulutempaus: tonttupolku, joka siis on tuonut kasapäin toinen toistaan näyttävämpiä tonttuja näkyviksi paimio-laisiin tuttuihin kohteisiin ja yrityksiin. Tonttupolulla pääsee näppärästi liikkeelle kun noutaa kartan mukana olevista yrityksistä, joita löytyy pisin Vistaa ja myös kyliltä.