Kannabista ympäröivä myönteisyys lisää käyttöä

0

Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä on viimeiset 23 vuotta työskennellyt Varsinais-Suomen poliisissa huumausaineiden kenttävalvonnassa. Hänen mukaansa päihteidenkäytön osalta eletään sillä tavalla haasteellisia aikoja, että yhä nuoremmat sekaantuvat huumaaviin aineisiin ja huumemyönteiset julkkiskommentit tekevät rajusti hallaa valistustyölle.

Keskusteluhetkellä sisäministeri Maria Ohisalo oli vierailemassa poliisitalolla. Kannabiksen käytön dekriminalisoinnista tehty kansalaisaloite on etenemässä eduskuntaan ja julkisuudessa pyörivät Ohisalon kommenttit siitä, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pitäisi rangaista.

Aro-Heinilä tuumi, että sisäministerin puheet eivät yhtään helpota hänen arkityötään.

– Jos sisäministeri tulisi viikoksi mun kanssa katsomaan tätä touhua ja on edelleen tuota mieltä, niin …

Vaikea on mennä nuorelle selittämään kannabiksen käytön vaaroja, kun kannabista ei pidetä oikein enää minään. Asenteet ovat niin myönteisiä ja julkiset kommentit vievät pohjaa ehkäisevän päihdetyön tekijöiltä.

– 23 vuoden työkokemuksella voin kertoa, että kannabiksellakin saa naaman ihan sekaisin ja elämänhallinta häviää. Monilla mukaan tulee lääkkeiden väärinkäyttöä. Passivoituminen on huolestuttava piirre.

Aro-Heinilän mielestä Turun seudulla ei todennäköisesti ole yhtään yläkoulua, jossa ei olisi huumeita käyttäviä oppilaita.

– Kannabiksen lisäksi nuorten keskuudessa liikkuu nykyään paljon myös ekstaasia, hän taustoittaa.

Paimion osalta hän kertoo esimerkin syyslomaviikolta. Maanantaina iltapäivällä poliisi ohikulkiessaan kävi katsastamassa kirkkopuistossa poikakolmikon. Tämä tapahtui siis kolmen aikaan iltapäivällä ja kaikkien poikien vaatteissa havaittiin huumejäämiä. Iältään pojat olivat 15-, 16- ja 17-vuotiaat.

– Se hyvä puoli Paimiossa viranomaisyhteistyössä on, että kaikki ovat varpaillaan ja ollaan hereillä tilanteen suhteen. Huoli on aiheellinen.

Kaarinasta vähän ilmoituksia

Aro-Heinilän mukaan Kaarinassa on poikkeuksellista muihin kuntiin nähden se, että asukasmäärään nähden tehdään vähän ilmoituksia huumeista. Esimerkiksi Paimiosta poliisiin otetaan herkemmin yhteyttä, jos herää pienikin epäilys, että nuori käyttää huumeita.

Aro-Heinilä toivoo yhteydenottoja, sillä monesti yksittäisen ihmisen ilmoitus voi johtaa isomman porukan jäljille. Näinhän kävi vuosi sitten Piikkiössä, jossa huumausainerikoksista jäi kiinni lopulta 30 nuoren porukka.

Aro-Heinilä arvelee, että suurin osa näistä nuorista on saanut asiansa kuntoon, mutta poliisin tiedossa on 5-10 nuorta, jotka jatkavat edelleen käyttöä.

– Heistä 3-5 on sellaista, joiden tilanteesta olen hyvin surullinen. He ovat todella syvällä.

Paimiossa vietetään tällä viikolla ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta päihteistä, sillä esimerkiksi kannabikseen liittyy paljon vääriä käsityksiä.Huume-epäilystä voi ilmoittaa poliisille joko soittamalla 040-7062897 tai sähköisesti osoitteessa www.poliisi.fi/nettivinkki.