Musiikkia Huson ja linnunradan laidalta

0
Jarit Riitala (vas.) ja Mäkeläinen turkulaisen Studio Valtosen tarkkaamossa. Paikka on tullut kaksikolle hyvinkin tutuksi, sillä siellä on äänitetty ja miksattu huomattava osa tuoreen pitkäsoiton materiaaliesta.

PAIMIO

Paimiolainen nopea- ja kovakätinen rumpali Jari ”Jimbo” Mäkeläinen sekä kaarinalainen multi-instrumentalisti, basisti-kitaristi-kosketinsoittaja Jari Riitala synnyttivät kymmenkunta vuotta sitten vision ”intergalaktisesta bändistä” ja lukuisin maustein ryyditetystä ”hieman oudosta” proge-levystä.

Tänä vuonna Intergalactic Huso Orchestraksi nimetty ryhmä ylsi viimein tavoitteeseensa ja julkaisi Spaced Out -nimisen noin tunnin mittaisen cd:n.

Kun projektia ryhdyttiin takavuosina hahmottelemaan, asetettiin keskeiseksi tavoitteeksi, että bändin tuotannossa fuusio-jazz kohtaa progressiivisen instrumentaali-rockin.

Hieman merkilliseksi linjauksen tekee se, että Mäkeläinen ei – ainakaan Riitalan mukaan – usko progressiiviseen rockiin käsitteenä.

– Toi on ihan metallimies. Se on vaan ajautunut tähän, Riitala heittää.

Mäkeläinen yhtyy näkemykseen, mutta ei kuitenkaan täysin.

– Kyllä mä olen aina ollut myös fuusio-rockjazz mies.

Vaikuttaa siltä, että Riitalalla ja Mäkeläisellä on paitsi pitkä yhteinen soittohistoria myös melko samanlainen huumorintaju. Se lienee etu, kun työstetään vuosikaudet äänitettä, jonka useimmat raidat edellyttävät sekä huolellista suunnittelemista ja hiomista että soittotaidon äärirajoille menemistä.

Kaverusten ensimmäisestä musiikillista kohtaamisesta, joka tapahtui jamitilanteessa, on jo hyvän matkaa yli 20 vuotta.

– Mä ettisin hyvää basistia, ja Jari taisi olla samaan aikaan rumpalia vailla. Ensi alkuun soitettiin yhdessä rytmiryhmänä lukuisissa eri kokoonpanoissa ja projekteissa, Mäkeläinen muistelee.

– Ja Spaced Out onkin aika pitkälti rytmilevy, saa sävellyksistä pääosin vastaava Riitala aiheen todeta.

– Vinossa groovessa mennään. Valtavirran ulkopuolella.

Tuore levy on saanut varsin hyvän vastaanoton. Myönteisiä arvioita on tullut runsaasti, etenkin kotimaan rajojen ulkopuolelta.

– Progen ja fuusio-jazzin harrastajien porukat ovat pieniä, mutta sitäkin innokkaampia. Verkostoituminen on laajaa, eivätkä siinä maantieteelliset rajat merkitse juuri mitään, Jarit kertovat.

Mäkeläisen ja Riitalan lisäksi Intergalactic Huso Orchestrassa ei ole muita ainaisjäseniä. Mukaan levylle on kuitenkin saatu nippu kovan tason vierailevia soittajia: kitaristit Teemu Mäkelä, Kari Riihimäki, Ilkka Rantamäki ja Steve Thornbrugh, huilisti Bill Lieske, pasunisti Michael Lake ja perkussionisti Jussi Mäkelä.

Ehkä on paikallaan vielä todeta, että orkesterin nimessä sana ”Huso” viittaa Paimion Huson kylään, missä huomattava osa äänitteen sisällöstä on työstetty.

Paluu myrskyn silmään

Jos joku päättäisi tehdä Back To The Storm -nimisen hieman vinksahtaneen TV-jännityssarjan olisi siihen jo tunnari valmiina. Sen niminen kappale sisältyy Intergalactic Huso Orchestran uuden Spaced Out -LP:n track-valikoimaan. Toinenkin mainio, potentiaalinen TV-tunnaribiisi levyllä on: In Your 80’s Dreams, jossa on hauskalla tavalla ripaus Miami Vicea – ja ehkäpä jopa ihmemies MacGyveria.

Kokonaisuutena Spaced Out on proge-levyksi vaihteleva ja rento. Pääosin se pysyttelee kaukana tekotaiteellisuudesta. Pitkäveteinen äänite on korkeintaan paikoitellen, mikä on tämän lajityypin instrumentaalimusiikissa suuri plussa.

Äänitteen rytmiikat ovat kiinnostavia ja hyvin toteutettuja, ja levy huokuu suunnitelmallisuutta. Yksinkertainen yhdistyy monimutkaisuuteen luontevalla tavalla.

Vanhan ajan Minimoog-tyyppistä saundia, joka on viime vuosikymmeninä kaluttu koko lailla loppuun, on levyllä kenties hivenen liikaa, ja muutamiin sooloihin olisi kaivannut standardi-skaalojen sijaan ripauksen enemmän ytyä ja yllätyksellisyyttä.

Toisaalta levyllä on erittäin paljon maukkaita sooloja, joiden kirjoon vierailevat muusikot tuovat oman kiehtovan lisänsä.

Jari Riitalan ja Jimbo Mäkeläisen yhteistyö on saumatonta ja myös näkemys on levyllä kohdallaan. Tunnelmat vaihtelevat mukavasti, ja vaikka levyn jokainen kappale ei jokaiselle sataprosenttisesti avaudukaan – varsinkaan, jos kuulija tulee kyseisen musiikinlajin ulkopuolelta – on levyn yleisilme sekä kiintoisa että avaruudellisen raikas.

PERTTU HEMMINKI