Paimion musiikkiopetus sai valtiolta joululahjan

0

Paimion musiikkiopisto sai perjantaina aikaisen joululahjan, kun se hyväksyttiin 12 muun koulutuksen järjestäjän kanssa uutena toimijana taiteen perusopetuksen tuntiperusteisen valtionosuuden piiriin. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen ensi vuodelle myöntämä järjestämislupa tarkoittaa, että valtio rahoittaa jatkossa pääosan opistossa annetuista opetustunneista. Paimion musiikkiopistolle vahvistettiin rahoitettavaksi 3915 opetustuntia, mikä tuo ensi vuonna opistolle valtionosuuksia 177 497 euroa.

– Tämä on meille todella iso ja merkityksellinen asia, varsinkin tällaisessa talouden tilanteessa, että toiminta hyväksyttiin tuntiperusteisen valtionosuuden piiriin, iloitsee rehtori Satu Lehtisalo-Toivonen.

Paimion musiikkiopisto antoi viime vuonnakin opetusta 4765 tuntia. Se on 21,7 prosenttia yli tuon 3915 oppitunnin, ja se on tuntimäärä, jota järjestämislupa jatkossakin edellyttää. Käytännössä siis noin neljä viidestä oppitunnista on jatkossa valtionosuuden piirissä, kun tähän asti Paimio on järjestänyt musiikkiopiston toiminnan pääosin omarahoitteisesti ja asukasperusteinen valtionosuus on ollut vain noin 15 000 euroa vuodessa. Sauvo on maksanut toimintakuluista siivun suhteutettuna siihen, että noin 12 opiskelijoista on sauvolaisia. Tämän lisäksi opisto perii lukukausimaksuja.

Sitkeä työ palkittiinSatu Lehtisalo-Toivonen kertoo, että järjestelmälupaa alettiin systemaattisesti hakea jo vuonna 2017. Taustatyö aloitettiin keväällä ja hakemus lähetettiin syksyllä, ja siihen tuli hylkäävä päätös. Uusi hakemus tehtiin 2018, joka sekin hylättiin.

Tänä vuonna hakemusta uudistettiin kesällä vuodelle 2020 ja vielä nyt syksylläkin piti hakemuksen tiedot siirtää viralliselle OMK:n uudelle lomakkeelle.

Perjantaina julkistettua uutista tervehdittiin ilolla.

– Eli työtä on tehty valtavasti 2,5 vuoden aikana. Järjestämislupaa ei enää tarvitse anoa vuosittain, toki seurantaa sitten tietenkin täytyy ministeriölle tehdä, hän selventää.

Koulutuksen järjestämisluvan myöntämisen edellytyksenä oli, että opetus on tarpeellista ja tietyn tasoista. Opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.

Paimion musiikkiopistossa annetaan yksilöopetusta pianon, kitaran, saxofonin, harmonikan, poikkihuilun, klarinetin, sellon, viulun ja nokkahuilun soitossa sekä yksinlaulussa. Opistossa on neljä viranhaltijaa: kolme soitonopettajaa ja apulaisrehtori. Ensi vuoden talousarviossa on nyt saatuun valtionosuusratkaisuun liittyen ehdollisena esitetty Paimio opistoon palkattavaksi musiikin suunnittelijaopettajaa, joka olisi yhteinen kansalaisopiston kanssa.

– Taiteen perusopetuksessa meillä on noin 130-140 opiskelijaa ja muskarit mukaan lukien oppilaita on noin 270-300. Saattaa olla, että tämän ratkaisun myötä pystymme kasvattamaan opiskelijamäärää ainakin pianossa, koska siihen on ollut paljon enemmän pyrkijöitä, kuin mitä olemme voineet ottaa, suunnittelee Lehtisalo-Toivonen.

Taiteen perusopetuksen opetustuntikohtaisen valtionosuuden piirissä olevien oppilaitosten verkosto laajeni edellisen kerran 10 vuotta sitten. Opetustuntikohtaiseen valtionosuuteen oikeuttavan luvan sai siis valtakunnallisesti 13 uutta koulutuksen järjestäjää, ja viiden koulutuksen järjestäjän aiempaa lupaa laajennettiin.

Paimion musiikkiopistoPaimion kaupungin omistama oppilaitos, jonka toimialueena ovat Paimion kaupunki ja Sauvon kunta.

Musiikkiopisto on perustettu 1973 ja kunnallistettu 1986.