Paimion rakentumisen luentosarja jatkuu tänään tiistai-iltana

0
Kuvassa on vuonna 1950 valmistunut Jalmari Peltosen suunnittelema Kerhoneuvojaopisto, joka nykyään on yksi Ammattiopisto Livian Paimion toimipisteen rakennuksista.

Viime elokuun Alvar Aalto -viikosta alkanut arkkitehtuuriteemainen syksy jatkuu Paimiossa tänään tiistai-iltana, kun FM, tietokirjailija Mikko Laaksonen luennoi Sodan ja jälleenrakennuksen arkkitehtuurista Paimiossa ja Varsinais-Suomessa. Sodan aikana kehitettiin tyyppitalorakentamista, joka jatkui laajamittaisena sodan jälkeen. Luennolle on vapaa pääsy.

Kouluja ja muita julkisia rakennuksia tarvittiin myös runsaasti muun muassa palvelemaan suuria ikäluokkia. Paimiossakin rakennettiin lukuisia koulurakennuksia kansakouluista kerhoneuvojaopistoon, mutta myös teollisuuden tarvitsemia rakennuksia sekä kunnantalo.

Luento on osa luentosarjaa, joka kehitettiin osaksi elokuun lopulla 2019 vietettyä Alvar Aalto -viikon ohjelmistoa. Tämän luennon jälkeen sarjassa on vielä yksi luento tiistaina 26.11. klo 18. Tällöin arkkitehti Pia Helin luennoi Julkisten rakennusten korjausrakentamisesta Paimiossa 2000-luvun alkupuolella.

Paimion kirjasto järjestää puolestaan keskiviikkona 20.11 klo 16 – 19 Lasten arkkitehtuuri-illan. Ohjelmassa on pienoiskaupungin rakentaminen kierrätysmateriaaleista, karkki-arkkitehtuuria, seikkailukuja ja oman pinssin suunnittelu. Osallistujat voivat myös tuoda oman lego-rakennuksen esille kirjastoon joulukuun ajaksi.

Lasten arkkitehtuuri-iltaa ovat kirjaston ohella toteuttamassa Paimion Nuorisovaltuusto, Paimion Pelastakaa Lapset ry, Paimion liikuntapalvelut ja Paimion nuorisopalvelut.