Piia kehitteli muovittoman villasukkalangan

0
Piia Aaltonen kasvattaa kainuunharmaslampaita, jotka ovat yleensä hiukan suomenlampaita pienempiä. Niiden rotuominaisuuksiin kuuluvat hyvä hedelmällisyys, rasvaton teurasruho ja villan hyvät käsityöominaisuudet.

Vilukissa ei tiedä mitään sen ihanampaa kuin villasukat, erityisesti ulkona saappaissa, monoissa tai luistimissa. Harmi vain, että villasukat kuluvat sitä nopeammin mitä enemmän sukkalangassa on aitoa villaa. Kestävyyden vuoksi luonnonkuituun yhdistetäänkin yleisesti tekokuituja.

Paimiolainen Piia Aaltonen on selättänyt tämän pulman: hänen kotimaisiin villatuotteisiin erikoistuneelta Vuonue-yritykseltään on tänä syksynä ilmestynyt myyntiin muoviton villasukkalanka.

Uusi innovaatio valittiin Tampereella järjestetyillä Suomen Kädentaidot -messuilla viime perjantaina Uutuustuote 2019 -kilpailun voittajaksi.

Ekologinen vaihtoehto keinokuitujen sijaan

– Yleensä villalangoissa käytetään vahvikkeena polyamidia kestävyyden lisäämiseksi. Halusin etsiä muoville ekologisen ja biohajoavan vaihtoehdon, Piia kertoo.

Ratkaisu löytyi puusta. Vuonuen villalangassa vahvikkeena käytetty itävaltalaisen Lenzingin valmistama tencel on puukuitu, jota saadaan eukalyptuspuun selluloosasta. Aaltonen huomauttaa, että sertifiointi takaa, että tuotantoon liittyvä metsätalous on vastuullista. Myös valmistusprosessi on ympäristöystävällinen.

– Villa ja tencel sopivat hyvin yhteen, koska niillä on samoja positiivisia ominaisuuksia. Ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä. Molemmat materiaalit ovat ekologisia, eettisesti tuotettuja ja biohajoavia, Piia kertoo.

Uutuusvillalangassa on 75 prosenttia suomalaista villaa ja 25 prosenttia tenceliä.

Villa nostettava sille kuuluvaan arvoon

Piia Aaltonen tekee töitä sekä käsityöyrityksessään että maatalouden parissa ja on osakkaana myös vastuullisten tuotteiden verkkokaupassa. Ajatus uudesta villalangasta syntyi yhdistämällä tietoa kaikilta noilta aloilta.

Suomessa tuotetusta villasta iso osa päätyy valitettavasti hävitettäväksi. Osa tiloista hyödyntää villaa itsekin, mutta monilta sitä jää myös yli. Vuonue kiertääkin ostamassa suomenlampaan villaa eri tiloilta ja neuvottelee saadakseen lisää tuottajia mukaan.

– Tavoitteena on nostaa laadukas suomalainen villa sille kuuluvaan arvoon.

Vuonue kasvattaa itsekin pienimuotoisesti kainuunharmaslampaita, joka on lampaan suomalainen alkuperäisrotu. Uusi Pentti-villasukkalanka kuten muutkin langat ovat saaneet nimensä omien kasvattien mukaan. Ohuempi versio samasta langasta sai nimen Wilhelmi.

Ensimmäinen erä kuin kuumille kiville

Kun käsityöharrastajat kuulivat, että Suomessa on valmistettu erä villalankaa ilman tekokuitua, sana levisi nopeasti sosiaalisen median kautta, ja lankaerä myytiin nopeasti loppuun.

– Minulla oli vahva tunne, että suomalaiselle ekologiselle langalle on kysyntää, mutta yllätyin silti menekistä, Piia sanoo.

Ennen myyntiä tehdyissä testeissä lanka oli osoittautunut kestäväksi ja sopivaksi monenlaisiin käsitöihin. Tunnultaan se on muita villalankoja silkkisempi.

Nyt langan valmistus on alkanut suuremmassa mittakaavassa yhteistyössä Pirtin Kehräämön kanssa. Aaltosen mukaan uutta lankaa saadaan pian kauppoihin, kaikissa lampaan luonnollisissa väreissä.