Pontela säästyi kuin säästyikin – Kaarinan valtuusto nuiji budjetin ja entisen veroprosentin

0
Piikkiöläiset kampanjoivat Pontelan säilymisen puolesta, ja lopputulos oli myönteinen.

Kaarinan kaupunginhallituksen ehdotus kaupungin ensi vuoden talousarvioksi hyväksyttiin valtuustossa yllättäen ilman keskustelua tai äänestyksiä.

– Kyllä tämä oli aika ainutlaatuista. Ei ole kummankaan meidän aikana mennyt talousarvio näin suoraan läpi, kommentoivat kokouksen jälkeen Kaarinan hallintojohtaja Päivi Antola ja hallintosihteeri Piija Huhtala.

Yksimielisyyteen oli päästy kabineteissa. Heti valtuustonkokouksen aluksi kokous keskeytettiin neuvottelutauon ajaksi, ja ryhmäpuheenjohtajat puhuivat omien puolueidensa kanssa siitä, mihin oli ennen valtuustonkokousta saatu sopu.

Budjetista oli aiemmin kaupunginhallituksen käsittelyssä riisuttu pois useita säästökohteita. Valtuustokäsittelyn jälkeen varmistuikin, että Pontelaa ei myydä. Liikuntatiloista ei tulekaan maksullisia, koulujen tuntikehyksestä ei leikata, sairaanhoitajien vastaanotto pysyy maksuttomana eikä Kaarinaan tule pysäköinninvalvontaa.

Säästöistä luopumisen vuoksi Kaarina on ensi vuonna tekemässä alijäämää 600 000 euron verran.

Alijäämä olisi saatu katettua kunnallisveroa korottamalla, mutta valtuusto jätti veroprosentin ennalleen.

Veroprosentti herätti runsaasti keskustelua. Äänestystuloksella 27–23, 1 tyhjä, veroprosentti jätettiin kuitenkin ennalleen.

Veron halusivat pitää ennallaan kokoomus, perussuomalaiset ja keskiryhmät eli keskusta, kristillisdemokraatit ja RKP. Veroa olisivat halunneet korottaa vihreät, SDP ja vasemmisto.

– Olemme vuoden verran yrittäneet kovalla työllä tehdä säästöjä ja saaneet vasta miljoonan verran kasaan. Pidän yltiöoptimistisena, että löytäisimme saman verran säästöjä alkuvuonna, kommentoi veronkorotusta ehdottanut Timo Virkkula (sd.).

Myös monissa muissa puheenvuoroissa valtuustonkokouksen aikana kannettiin huolta siitä, että ongelmaa siirrettiin nyt vain eteenpäin. ”Jotain pitää tehdä”, toistettiin.

Marjo Uotilan (kok.) valtuustoaloitteessa ehdotettiinkin, että ideoita säästöihin lähdettäisiin hakemaan nyt kaupungin työntekijöiltä.

– Heillä on paras tuntuma siihen, mitä voitaisiin tehdä fiksummin ja miten voidaan virtaviivaistaa prosessia. Heitä pitäisi myös palkita kehittämisestä, hän kommentoi.

Aloite sai vastakaikua muilta puolueilta ja keräsi lähes kaikkien nimet alleen.