Satavuotias Paimion Kokoomus pitää tänään iloiset kokkarit

0
Tämänpäivän toimijoita. Paimion Kokoomuksen puheenjohtaja Joona Wikman ja sihteeri Marita Jätinvuori.

Kokoomus on toiminut Paimiossa jo sata vuotta. Paimion Kansallisseura ry – jonka jatkumoa nykyinen Paimion Kokoomus on – perustettiin Tillintuvalla 7. helmikuuta 1919.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Varsinais-Suomen kansanopiston johtaja, pastori Juho Päiviö ja sihteeriksi Jussi Halkilahti. Kuusijäseniseen johtokuntaan valittiin neljä miestä ja kaksi naista.

– Alkuvuosina Paimion Kansallisseuran toimintaan ei kuulunut vahvaa politiikan tekoa, vaan ensi sijassa pyrittiin tuomaan esille isänmaallisia asioita, kertoo paimiolainen pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Jorma Hanhiala.

– Tämä korostui etenkin 20- ja 30-lukujen toiminnassa,

Hanhiala luo katsauksen Paimion kokoomuksen historiaan huomenna lauantaina kansanopistolla, missä paikkakunnan kokoomusväki juhlii yhdistyksensä satavuotista taivalta.

Juhlavasti, mutta ei pönöttäen

Yhdistyksen nykyisen puheenjohtajan Joonas Wikmanin mukaan merkkipäivää vietetään juhlavasti ja perinteitä kunnioittaen, mutta samalla kuitenkin iloisen rennosti.

– Jäykkää pönötystä pyritään välttämään, hän lupaa.

Jäykkyydestä on päästy varsin hyvin eroon muun muassa Paimion kokoomuksen säännöllisissä maanantai-palavereissa kaupungintalolla.

– Siellä ei kuulla pitkiä yksinpuheluja, vaan keskustellaan vilkkaasti ja rennosti – avoimesti ja hyvässä hengessä, kertoo Wikman.

– Mutta on meillä eriäviäkin mielipiteitä. Jokainen saa olla rohkeasti eri mieltä. Ajatuksena on kuitenkin, että Paimion parhaaksi, jatkaa Wikman ja vakuuttaa, että ”ison kirkon kokoomuksen” linja ei määritä kantoja.

Henkilökohtaisesti Wikman toivoisi puolensadan hengen porukkaansa pienimuotoista nuorennusleikkausta.

– Ei pelkästään ikään, vaan myös näkökantoihin liittyen. Etenkin nuoria naisia kaivataan mukaan. Heidän myötään saisimme ihmisläheistä ja liberaalia katsantoa.

Viime kuntavaaleissa Paimion Kokoomuksen ongelmana oli naisehdokkaiden vähäisyys. Niinpä nykyisessä valtuustoryhmässä on kahdeksan miestä ja harmillisesti vain yksi nainen.

Mutta jo mainituksi tulleissa maanantaipalavereissa naisia on kuulemma nykyisin useitakin.

Lampinen ainoa kansanedustaja

Paimion Kokoomuksen sihteeri Marita Jätinvuori muistuttaa, ettei Kokoomusnaisten toimintaa ole Paimiossa virallisesti lopetettu, vaan yhdistys on tavallaan odottamassa uusia toimijoita.

– Paimion Kokoomus ja Paimion Kokoomuksen naiset laittoivat voimavaransa yhteen vuonna 2010. Tällä hetkellä se järjestely toimii oikein hyvin, Jätinvuori toteaa.

Vuonna 1949 syntynyt Jorma Hanhiala tutustui aikoinaan moneen takavuosien karismaattiseen ja värikkääseen kokoomuspoliitikkoon. Sekä Paimiossa että kokoomuksen maakunnallisissa ja valtakunnallisissa toimielimissä.

– Arto Lampinen on ainoa Paimion kuntapolitiikassa vaikuttanut kokoomuslainen, joka oli myös kansanedustajana. Hän nousi eduskuntaan vuonna 1974 kuolleen Juha Vikatmaan seuraajana kesken kauden ja oli tämän jälkeen eduskunnassa vielä kaksi vaalikautta, Hanhiala muistelee.

– Lampinen kävi monesti Paimiossa kokoomuksen kokouksissa tuomassa sekä piirin että myöhemmin myös valtakunnan terveisiä.

Naisten toiminnan paimiolaisena aktiivina Hanhiala mainitsee monessa mukana olleen Elli Tomeron.

Neljä pitkäaikaisinta Paimion Kansallisseuran/Kokoomuksen puheenjohtajaa ovat olleet rovasti Juho Päiviö, varatuomari Gunnar Joutsensaari, tehtailija, tilanomistaja Julius Ernvall ja johtajaopettaja Heimo Hurme.