Sauvo sai sata vuotta sitten ensimmäisen oman apteekkinsa – toiminta alkoi Lepolan Leinon talossa

0
Jari Hanski on toiminut Sauvossa apteekkarina vuoden 2016 maaliskuusta lähtien ja viihtynyt paikkakunnalla hyvin.

SAUVO

Viime maanantaina tuli kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Sauvo sai ensimmäisen oman apteekkinsa. Sadan vuoden kuluessa Suomessa on siirrytty mikstuuroista ja tinktuuroista pääosin tehdasvalmisteisiin tabletteihin. Entisaikojen pulverit ja rohdot ovat väistyneet huolellisesti kehiteltyjen nykyaikaisten lääkevalmisteiden tieltä.

Moni muukin asia on muuttunut ratkaisevalla tavalla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana esimerkiksi apteekkien digitalisaatio on kehittynyt harppauksin.

– Tiskin takana nykypäivän apteekki on hyvin digitaalinen. Reseptit käsitellään sähköisesti, ja monissa apteekeissa on varastonhallintarobotti, kertoo Sauvon nykyinen apteekkari Jari Hanski.

– Lisäksi osa apteekeista palvelee nykyään myös verkossa, kuten Sauvon Apteekin Apteekkipiste. Sadassa vuodessa ollaan tultu itse valmistetuista lääkkeistä tähän.

Viisi naista, kolme miestä

Sauvon Apteekki juhli tasavuosiaan pari viikkoa sitten kakkukahvien merkeissä. Samalla asiakkaille tarjoutui tilaisuus tutustua historia-postereihin, jotka esittelivät Sauvon satavuotista apteekkitoimintaa sanoin ja kuvin.

Hyvinkäältä Sauvoon rantautunut, muun muassa lääketukkukaupan johtotehtävissä aikaisemmin työskennellyt Jari Hanski on Sauvon kahdeksas apteekkari. Hänen viisi peräkkäistä edeltäjäänsä olivat naisia, mutta ensimmäiset 53 vuotta sauvolaisten lääkehuollosta vastasivat miehet: Lorenz Fougstedt ja Åke Schoultz. Viimeksi mainittu peräti 42 vuoden ajan.

Nykyisin Sauvon Apteekki toimii K-marketin kiinteistössä Sauvon-Kemiöntien ja Karunantien risteystä ympäröivällä alueella, joka on vähin erin muodostunut Sauvon kirkonkylän kaupalliseksi keskittymäksi.

– Sijainti marketin yhteydessä on hyvä, koska väkeä liikkuu tässä muutenkin, ja pysäköintitilaa on runsaasti. Ohikulkuliikennettäkin on melko paljon. Kesäisin mökkiläiset löytävät paremmin tähän uuteen paikkaan kuin Viljontielle, missä apteekki aikaisemmin sijaitsi.

Apteekkipiste-verkkoapteekin ohella Sauvon Apteekin nykyaikaisiin palveluihin kuuluu muun muassa lääkityksen tarkistuspalvelu, joka on ensi sijassa suunnattu monilääkityksisille asiakkaille.

– Sen yhteydessä voidaan käydä läpi paitsi lääkitys ja sen mahdolliset päällekkäisyydet myös yhteisvaikutukset ja mahdolliset sivuvaikutukset, Hanski kertoo.

Schoulzin aika peräti 42 vuotta

Viime vuosisadan alkuun saakka, ja vähän ylikin, Sauvon lääkintähuolto oli lähes olematonta. Kunnassa oli tarjolla ainoastaan diakonissan ja kätilön palvelut. Lähimmät piirilääkärit toimivat Paimiossa, Salossa ja Turussa.

Lääkkeitä sauvolaisilla oli mahdollista saada omasta kylästä vuodesta 1905 lähtien – Paimion apteekin sivumyyntipisteen kautta.

Ensimmäinen itsenäisen apteekkinsa Sauvo sai 18. marraskuuta 1919, jolloin apteekkari Lorenz Fougstedt avasi liikkeen Lepolan Leinon talossa. Kaksi vuotta myöhemmin Fougstedt osti talon kirkon vierestä – nykyisen niin sanotun Säästötalleron tienoilta – ja siirsi apteekin sen ajan vaatimiin, asiallisiin tiloihin.

Vuonna 1930 apteekki siirtyi Åke Schoulziille, joka rakennutti vuonna 1935 Sauvon kirkonkylään kuuluisan arkkitehdin Erik Bryggmanin piirtämän funkistyylisen talon. Sen alakerrassa aloitti toimintansa uudenaikainen apteekki.

Samoihin aikoihin myös eläintenhoito kehittyi Sauvossa: apteekin pihalle saapui joka maanantai eläinlääkäri Hjalmar Miller Paimiosta.

Eläinlääkärin mukana tuli Tohtori Tammivaara Paimion parantolasta, joten ihmisiäkään ei unohdettu.

Schoulzin aika Paimion apteekkarina kesti peräti 42 vuotta. Sen jälkeen – vuonna 1972 – Sauvon apteekissa alkoi naisten kausi.

Ensimmäisenä naisapteekkarina toimi Eeva Schrey vuosina 1972–1984. Hänen seuraajakseen silloinen Lääkintöhallitus valitsi Liisa Aurasen, joka oli Sauvon apteekkarina seitsemän vuotta: 1984–1991.

Aurasen jälkeen sauvolaisten lääkinnästä ovat apteekkareina huolehtineet Kirsti Lindström (1991-1998), Ruth Aspelund (1998-2010) ja Susann Franzén (2010-2016).

Paikkakunnan nykyinen apteekkari Jari Hanski aloitti Sauvossa vuoden 2016 maaliskuussa.