Suomi on nouseva jalkapallomaa

0

Olen ollut kolme vuotta Suomessa ja alan kokea asioita suomalaisittain. Olen todella iloinen Suomen maajoukkueen menestyksestä jalkapallon EM-karsinnoissa! Tämä oli huippujuttu. Jalkapallo tulee Suomessa muuttumaan parempaan ja parempaan suuntaan.

Osallistuminen tuo Suomen Palloliitolle ison tukun rahaa. Toivottavasti sitä tullaan käyttämään mahdollisimman paljon junioritoiminnan tukemiseen ja kehittämiseen. Ensi kesäkautena Suomessa on myös hyvä huomioida se, että liigat ja sarjat eivät menisi pahasti päällekkäin Suomen maajoukkueen EM pelien kanssa. EM -kisat tulevat olemaan hieno oppitunti koko suomalaiselle jalkapallolle ja junioreille – sille täytyy varata aikaa kotikatsomoissa. Varmaa on, että lapset alkavat saada samaistumiskohteita yhä enemmän jalkapallosta. Tarvitaan lisää Teemu Pukkeja, jotka synnyttävät junioreissa inspiraatiota pelata. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sitä seurataan kaikkialla. Se on kansainvälinen kieli. Kun tulin Suomeen ja en ymmärtänyt suomea, niin kommunikoin pallon kanssa ja tulin jo alusta lähtien hyvin toimeen juniorien kanssa.

Kun talvi tulee, suomalaiset vetäytyvät kuin karhut nukkumaan talviunta. Talvi muuttaa koko suomalaisen elämäntavan. Se on osa todellisuutta.

Juniorit eivät pääse harjoittelemaan kuin n. 2-4 h viikossa. Se on sama määrä kuin portugalilainen lapsi harjoittelee yhden viikonlopun aikana. Talviharjoitteluun tarvitaan sisätilat, se on ilmaston sanelema juttu. Suomessa on kesälajit ja talvilajit. Kun tulee talvi, jalkapallon pelaaminen lopetetaan tai sitä ainakin vähennetään. Sitten pelataan jääkiekkoa, sählyä, koripalloa jne. Portugalissa pelataan jalkapalloa koko vuosi ulkona. Talvellakin pelataan jalkapalloa ja koska jalkapallo on päälaji, sitä pelataan eri muodoissa: futsalina, rantajalkapallona, koripalloa jalkapallolla jne.

Tiettyyn ikään asti on hyvä pelata monipuolisesti eri urheilulajeja. Sitten jos haluaa olla hyvä jossain lajissa, niin siihen on keskityttävä enemmän kuin toisiin. Jos haluaa olla hyvä jalkapallossa, fokus on oltava pääasiassa siinä. Muut urheilulajit voivat tukea sitä. Lapsen oman motivaation pitää ratkaista, mitä hän haluaa tehdä. Intohimo lajiin syntyy omasta sisäisestä motivaatiosta eikä siitä, että joku puskee harjoittelemaan.

Toivottavasti jatkossa yhä useammalla Suomessa tämä oma laji tulee olemaan jalkapallo. Harjoitella pitää monipuolisesti ja harjoitusten pitää olla hauskoja. Ja palloa pitäisi ihan vaan huvin vuoksi pyöritellä jaloissa myös vapaa-aikana. Itsellänikin pallon pelaaminen on niin verenperintö, että jos ei ole mitään muutakaan tekemistä, niin otan pallon jalkaan ja potkin sitä seinään.

Olosuhteet mahdollistavat, mutta kulttuuri innostaa tekemiseen. Ja tämä on myös syy, miksi Portugal ei tule koskaan olemaan maailmanmestari jääkiekossa. Meillä ei ole jäähalleja eikä kulttuuria pelata jääkiekkoa. Mutta Suomi on nouseva jalkapallomaa ja on kiinnostavaa nähdä, miten kehitys menee tästä eteenpäin.

Tiago Santos

Kirjoittaja on Paimiossa ja Sauvossa toimivan Peimari United -jalkapalloseuran valmennuspäällikkö.