Tarja laittoi tiaran päähän ja vaihtoi vapaalle

0
Jesse Rintala, Milton Vavuli, Arttu Laaksonen, Eero Haahti ja Alissa Laaksonen ja esitys, jossa puput vuoroin pomppivat, vuoroin nukkuivat. Tarja nautti valtaistuimellaan.

Tarja Entonen puki aamulla ylleen paljon suosikkiväriään vaaleanpunaista ja asuun tuli sitten vielä vaaleanpunainen puuhka, korea tiara ja taikavaltikka. Sen jälkeen perjantai oli yhtä prinsessajuhlaa, sillä päivä oli suositun lastenneuvolan tädin viimeinen työpäivä Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa.

Työkaverit toivat heti aamusta Tarjan Kriivarin päiväkotiin, jossa oli valmisteltu laulu- ja leikkiesityksiä. Hänet istutettiin pehmustetulle tuolille salin eteen ja lapset lauloivat ja leikkivät. Tunnelmaa syvensi se, että Tarja on ollut päiväkodissa tehtävän varhaiskasvatustyön läheinen yhteistyökumppani ja siellä ovat olleet hoidossa myös omat lapset ja nyt vielä nuorin lapsenlapsista.

Tarja Entonen on työskennellyt Paimion lastenneuvolassa viimeiset 29 vuotta.

– Aloitin työuran sairaanhoitajana Paimion sairaalassa, sitten lähdin erikoistumaan ja terveyskeskukseen tulin vuonna -85 aluksi terveydenhoitajaksi. Vuodesta -91 olen ollut lastenneuvolassa. Laskin juuri, että olen antanut näinä vuosina ainakin 19 000 rokotusta, siinä ovat mukana niin pistokset kuin suuhun annettavatkin rokotukset.

Pidetyn neuvolantädin eläköitymisestä tuli toimitukseen useampikin vinkki, joissa kaikissa toistui se, miten suosittu hän on työtovereiden ja asiakkaiden keskuudessa.

– Parasta työssä on pienen lapsen aitous. Olen ilolla seurannut, miten vanhemmat ensimmäisen lapsen myötä kasvavat siihen vanhemmuuteen, vaikka moni miettii miten tästä selvitään. Kyllä aina selvitään. Ja olen ehtinyt nyt nähdä neuvolassa tuoreina vanhempina heitäkin, jotka olen tavannut ensimmäisen kerran vauvoina.

Tarja kertoo, että nuoret äidit ovat olleet aina sydäntä lähellä, koska hän itsekin oli aikanaan alle parikymppinen äiti.

– Olen halunnut työssäni viestittää sitä, että vanhemmuuteen kasvaa, eikä kukaan ole heti valmis. Maalaisjärki auttaa.

Pientä haikeutta hän tunnisti perjantaina ilmassa.

– Jään kaipaamaan tätä työtä ja lapsiperheitä sekä tavattoman ihanaa pientä työyhteisöä, jossa jokainen on omalla paikallaan tärkeä.

Tarja Entonen on monille tuttu paitsi työstään, myös siitä, että Entosen laaja perhekunta on nuorimmasta vanhinmpaa teatterikärpäsen puraisemaa sakkia. Perhe puuhaa teatterin parissa sen eri muodoissa, välillä näyttämöllä, välillä kulisseissa tai lipunmyynnissä ja kahvioissa.

Tarjaa itseään ei näyttämöllä ole koskaan nähty, joko nyt olisi aika?

– Ei tiedä, tämä on kyllä ihana rooli, nauraa päivän prinsessa.

Mutta toki paljon muutakin puuhaa on tiedossa.

– Aion lukea, kirjoittaa, askarrella, tehdä puutarhatöitä, leipoa ja jossain välissä voin vaikka heittäytyä sohvalle Netfixin ja suklaan kera, hän heläyttää.