Miksi piiloudut pimeään?

0

Muutaman päivän luminen valoisuus uhkaa sääennusteiden mukaan muuttua taas pelottavaksi pimeydeksi. Luvassa on sadetta ja lumi sulaa nopeasti. Illoista ja aamuista tulee taas todella pimeitä myös liikenteessä ja nämä vuoden pimeimmät viikot jatkuvat aina jouluun asti.

Oli tie sitten valaistu tai ei, näkyvyys voi olla huono monista syistä. Autoilijoiden on todella vaikea havaita tien laidan hahmoa, tai suojatielle astuvaa, jos vastaantulevien valot häikäisevät, sade syö valon ja pilkkoo heijastuksia. Katulamppuihin jää paikoin katveita. Jarrutusmatkat pidentyvät, kun kostea keli kääntyy pakkaselle. Liukkaus on kaikkien kulkijoiden kannalta iso vaaratekijä.

Viime viikkoina monet ovat kertoneet tilanteista, joissa onnettomuus on ollut aivan hilkulla. Eräs tuttava kertoi somepäivityksessään, miten oli töytäissyt mustiin pukeutunutta työmatkalaista ja miten tuo tilanne havahdutti molemmat osapuolet. Sattui, vaikkei onneksi sillä kertaa niinkään fyysisesti. On pysäyttävää ja pelottavaa huomata, miten pienestä selviytyminen voi olla kiinni.

Kummallista, miten ne samat ihmiset, joista moni on itsekin kokenut ratissa tai matkustajana sen miten pimeys heikentää näkemistä, unohtavat asian, kun lähtevät liikkeelle ilman peltikuorta. Miksi pimeä aika houkuttelee meistä esiin tällaisia pimeään piiloutujia? Ihan kuin haluttaisiin naamioitua näkymättömiksi.

Autoilen ja kävelen, vaeltelen koiran kanssa itsekin paljon sekä maastossa että valaistuilla katualueilla. Tämän tästä vastaan tulee muita ulkoilijoita, koiran taluttajia ja kaikenikäisiä pyöräilijöitä. Olen huomannut, että aikuisilla jalankulkijoilla saattaa matkassa keikkua heijastin tai pari, mutta moni lapsiperhe näemmä luottaa siihen, että lastenvaatteiden oma heijastavuus riittää ja riittää, että lapsilla on heijastimia. Valitettavasti sekään ei kurakeleissä aina toimi.

Asuntoalueilla en ole vielä tänä syksynä nähnyt kuin pari peruspyöräilijää, jolla oli kunnon valo pyörässään, mutta maastopyöräilijät näkee kaukaa. Heistä sietäisi ottaa mallia, sillä metsäpoluilla vilkkuvat vahvat valaisimet ja myös heijastinliivit sun muut. Aivan yhtä tärkeää olisi näkyä tieliikenteessä, mutta siellä tilanne valitettavasti on aivan toinen.

Mitä jos tänään tarkistaisit pyörien lamput, takaheijastimet ja koko perheen ulkoiluasut? Heijastin on edelleen se halvin mahdollinen henkivakuutus. Silloin voi vilahtaa valokeilassa ajoissa.

Taina Tukia

Hyvää ja valoisaa itsenäisyyspäivää!