PÄÄKIRJOITUS Muista paikallisen arvo

0

Tuleva viikonvaihde on sellainen, jolloin kannattaa lähteä katselemaan paikallista joulutarjontaa. Viikonloppu on erityisen täynnä erilaisia myyjäistapahtumia, konsertteja ja monenmoista jouluista tapahtumaa niin Piikkiössä, Sauvossa kuin Paimiossakin. Liikkeelle voi lähteä vaikka molempina päivinä.

Paikallisuus on näyttävästi esillä, kuten kuuluukin. On paikallisten käsityöläisten ja harrastajien töitä markkinahengessä, yrittäjien kampanjointia ja joulumusiikin tarjontaa. Tänä viikonloppuna, ja toki muulloinkin on hyvä palauttaa mieleen se, että paikallisten yritysten asiakkaana ylläpidät nimenomaan näitä paikallisia palveluja ja hyvinvointia. Kotikulmien elinvoimaisuus ei ole mikään abstrakti asia. Se tarkoittaa konkreettisesti sitä, että muistamme asioida paikallisesti ja jätämme riittävästi euroja pyörimään omille kotikulmillemme.

Ehkä löydät aikaa tutustua myös tämän joulunalusajan paimiolaiseen erikoisuuteen, eli yrittäjien ja kaupungin yhteiseen tonttupolkuun. Sen taustatarinassa kerrotaan, että Paimiosta on tullut maailman ainoa paikka, missä normaalisti ihmisten kanssa rinnakkaiseloa eläneet näkymättömät tontut ovat auringonpilkkujen vuoksi tulleet näkyviksi. Ne liikkuvatkin, jos oikein tarkasti katsoo. Tonttuaika kun on hidasta ja ehkäpä omalla tavallaan muistuttaa siitä, että välillä hidastaminen on tärkeää.

Paimion tonttupolun rakentumista ja mutkittelua on ollut hauska seurata sivusta. Se kehitettiin piristämään ja tuomaan esiin paimiolaisia palveluja, ja mukaan lähteneet yritykset ja useat kaupungin toimijat osoittivat monin tavoin ja hyvin konkreettisesti sen, että ymmärtävät ilon ja hauskuuden merkityksen. Tonttuja on kymmenittäin, yllättävissäkin paikoissa, ja niitä voi kiertää katsomassa koko jouluajan aina loppiaiseen asti. Monet tontut ilmentävät osuvasti sitä, mistä yrittäjyydessä eri aloilla on kyse tai miltä tuntuu, kun pulahtaa uimahallin kylmäaltaaseen.

Tonttupolku on paikallinen ja hyvä muistutus siitä, miten huumori kantaa. Paimiolaisten tonttuilu – vaikka sitä joku virnistelisikin – on itseasiassa erinomainen näyte siitä, että joskus vaan pitää uskaltaa kokeilla ja erottua. Harmaata ankeutusta on tyrkyllä riittämiin muutenkin kuin sään puolesta. Kun osaa hauskutella ja jopa nauraa itselleen tai toimiaan kuvaavalle tontulle, ei ota itseäänkään liian vakavasti. Sitäkin taitoa tarvitaan.

Laita siis tonttulakki päähän ja lähde katsomaan mitä paikallista voisit tänä vuonna hankkia joulupöytään tai lahjapakettiin. Anna arvostuksesi paikallisuudelle ihan konkreettisesti.

Taina Tukia