Työskentely muiden juhliessa kuuluu taksiyrittäjän ammattiin

0
Olli Ilmasti kertoo olevansa ajossa aaton ja joulupäivän. Työskentely jouluisin on jo varsin tuttua puuhaa.

Paimiolaiselle taksiyrittäjälle Olli Ilmastille joulu on arkea. Hänen mielestään työskentely muiden juhliessa on lähinnä asennekysymys.

– Ajaminen viikonloppuisin ja juhlapäivinä kuuluu tähän alaan. Se on vaan hyväksyttävä, että töitä on tehtävä, kun muut ovat vapaalla, Ilmasti pohtii.

Työskentely jouluisin on Ilmastille tuttua. Sitä on jatkunut jo parikymmentä vuotta. Vapaita ja lomia taksiyrittäjällä on muutenkin vähän.

– Viimeisin pidempi vapaani oli kolmen päivän mittainen, mutta siitäkin on jo useampi vuosi. Tämän alan yrittäjän on painettava pitkää päivää, jos haluaa päästä jonkinmoisille ansioille.

Ilmasti lisää, että ajamisen lisäksi hoidettavana ovat myös yrityksen hallinnointiin liittyvät paperityöt. Tällä hetkellä hänen yrityksellään on neljä autoa ajossa. Oman työn osuutta lisää sekin, ettei taksinkuljettajia tahdo nykyään löytyä riittävästi.

– Moni alalle tullut lopettaa melko nopeasti ja siirtyy muihin hommiin. Ehkä nämä työajat ovat ainakin osasyynä siihen, en tiedä varmasti.

Ilmasti kertoo, että jouluaattona Paimiossa on paljon ajoja myöhäistä iltaa ja yötä lukuun ottamatta. Kyydittävät ovat enimmäkseen perheitä.

– Ja joulupäivä on todella ruuhkainen. Silloin on yllättävän paljon kuljetuksia.

Omaa jouluaan Ilmasti pääsee viettämään aaton ja joulupäivän välisenä yönä. Se on lähinnä nauttimista kalapitoisesta joulupöydästä.

– En silti koe menettäväni mitään, koska en ole mikään jouluihminen. Perheessämme on myös totuttu tähän, sillä vaimoni Riitta on hoitoalalla ja usein jouluna töissä. Ja ovathan lapsemmekin jo yli kolmekymppisiä.