Mikä tukee elinvoimaa?

0

Vuodenvaihteen tietämissä moni meistä tuumii mennyttä ja uumoilee tulevaa. Uusi vuosi antaa aina säväyksen uudesta alusta ja usein toivoa paremmasta.

Kuluneen vuoden aikana olen havahtunut monet kerrat siihen, miten sanat elinvoima ja elinvoimaisuus toistuvat. Molempia nostetaan myös esiin lukuisissa tutkimuksissa, joissa tarkastellaan ja ennakoidaan miten maamme kehittyy. Asumme tällä tietoa kasvualueella, tai vähintäänkin sen reunamailla. Etäisyys ja yhteydet Turkuun, työllisyystilanne ja elämiseen ja asumiseen liittyvät palvelut vaikuttavat ratkaisevasti tulevaisuuteen. Puhutaan sitten työllisyydestä, työvoimatarpeisiin vastaamisesta, kaupallisista palveluista ja niiden käyttämisestä, tai vaikka liikenteestä, puhutaan aina samalla myös paikallisista olennaisista elinvoimatekijöistä ja niiden ymmärtämisestä ja hyväksikäyttämisestä. Toki elinvoimaisuuteen liittyy myös kestävä kehitys ja se, miten kuormittaisimme toisiamme ja ympäristöämme tulevaisuudessa vähemmän kuin nyt.

Tarvitsemme elinvoimaa, jotta hyvinvointia riittää kaikille. Siksi elinvoimatekijöiden tunnistaminen ja niiden edistäminen on yhä tärkeämpää. Elinvoimaisuus kampittaa sosiaalisen eriarvoisuuden kasvua, vaalii tasa-arvoista, kaikenikäisten hyvinvointia ja ajaa niidenkin etua, jotka tarvitsevat muiden tukea pärjäämiseensä.

Elinvoimaisuuden tukeminen on uusien työpaikkojen syntymistä edistäviä toimia, ja myös sellaisia toimia, jotka rohkaisevat ihmisiä rakentamaan omaa elämäänsä toivomaansa suuntaan.Tai sitten sellaisten toimien tunnistamista ja toteuttamista, jotka ylläpitävät kaikenikäisten kuntoa ja terveyttä. Useimmat meistä haluavat omaan elämään ja elämäntilanteeseen sopivan kodin, ja siksi asuntotarjonnan monipuolisuus on tärkeää. Asumisen ja elämisen sujuvuuteen vaikuttavat myös liikenneolosuhteet, lähipalvelut, päivähoito- ja kouluratkaisut, sekä arkea värittävät harrastusmahdollisuudet.

Joskus marraskuussa huomasin hauskan keskusteluketjun facebookin keskusteluryhmässä. Paimioon muuttoa harkitseva aloittaja kysyi siinä, mitä hyvää Paimiosta löytyy, ja vastausviestejä kertyi kymmenittäin. Kaikki olivat täynnä positiivisuutta, kehuja, kiitoksia ja houkutusta: se oli suorastaan ”tervetuloa meille, täällä sinun on hyvä”- tyylinen ryöpsähdys.

Useat vastaajat nostivat esiin Paimion luonnon, liikunta- , harrastus- ja ulkoilumahdollisuudet, lähipalvelut, kertoivat asumisviihtyvyydestään. Tätä kun joulunpyhät pureksin, mietin, että paikallisen yrittäjän idea monitoimihallista on yksi parhaita keskusteluavauksia elinvoimaisuuden tukemiseksi näillä kulmilla.

Taina Tukia

Hyvää alkavaa vuotta 2020!