Ambulanssi-adressi luovutettiin Turussa TYKS-Akuutin edustajille. 1617 nimeä.

0
Aila Turusen (oik.) ja Ulla-Maija Alitalon ilmeet olivat adressin luovutuksen yhteydessä vakavat.

PAIMIO-SAUVO

Ambulanssiyrittäjyyden toimintaedellytykset ovat viime viikkoina olleet puheenaiheena eri puolilla Suomea. Myös Turun seudulla ja Peimarissa.

Kyse on siitä, että ala on siirtymässä yhä enemmän julkiseen tuotantoon ja että tiukentuneet kilpailutusvaatimukset suosivat aikaisempaa enemmän isoja palveluntuottajia.

Seurauksena on, että huomattava osa pienistä ambulanssiyrityksistä joutuu – tai on jo joutunut – lopettamaan toimintansa.

Peimarissa seurauksena on ollut myös se, että yhteensä peräti 1617 paimiolaista ja sauvolaista on kirjoittanut nimensä Aila Turusen alulle panemaan netti-kansalaisadressiin. Kyseessä on TYKS-Akuutille osoitettu vetoomus, jossa vaaditaan, että paimiolaiset yrittäjät Ismo ja Katri Haajanen voivat jatkossakin vastata Paimion ja Sauvon sairaankuljetuksista.

Sairaankuljetusten kilpailutuksen on Paimion ja Sauvon ja usean muunkin kunnan kohdalla voittanut valtakunnallinen MED-Group Oy.

Sairaankuljetuksista tehdyistä hankintapäätöksistä on valitettu markkinaoikeuteen eri puolilla maata, mutta siellä missä hankintalain kirjainta on noudatettu, päätökset pysyvät voimassa.

Paimiolaisten ja sauvolaisten keräämä nimilista luovutettiin viime perjantaina TYKS-Akuutin edustajille. Adressin luovutti aktiivinen paimiolainen naiskolmikko Aila Turunen, Ulla-Maija Alitalo ja Teija Ketola. Vastaanottajina olivat TYKS-Akuutin toimitusjohtaja Sirpa Rantanen ja TYKS-Akuutin ensihoidon ylilääkäri Timo Iirola.

Aila Turusen lukeman vetoomuksen teksti on seuraavanlainen:

”Me allekirjoittaneet Paimion ja Sauvon asukkaat olemme huolestuneita paikallisen ammattitaitoisen ja hyvän paikallistuntemuksen omaavan Paimio-Sauvo Sairaankuljetuksen lopettamisesta alueeltamme. Vaadimme saada äänemme kuuluviin meitä kaikkia koskevassa päätöksessä ja haluamme pitää sairaankuljetuksen paimiolaisten yrittäjien Ismo ja Katri Haajasen hoidossa. Emme halua olla huutokauppatavaraa halvimman mukaan.”

Ulla-Maija Alitalo ihmetteli, että kuinka voi olla niin, että yrittäjä tekee tunnollisesti vuosikymmeniä töitä jollekin taholle, mutta saa yhtäkkiä ilmoituksen, että työ loppuu ja että edessä on kaluston myynti ja työttömyys.

Teija Ketola totesi, että ”en pidä näistä touhuista, joissa kriteerinä on ainoastaan raha ja joissa kilpailutetaan laatu pois”.

Sirpa Rantanen myönsi, että hankintalaki on Suomessa usein käytännön tasolla varsin raadollinen.

– On pakko kilpailuttaa 3–5 vuoden välein, ja pistelaskenta ratkaisee asian. Hinta merkitsee 60 prosentin verran ja laatu 40 prosentin verran, kertoi Rantanen ja totesi, ettei TYKS-Akuutilla ole mitään syytä epäillä, etteikö myöskin MED-Group ole alallaan hyvä ja luotettava toimija.

Timo Iirola korosti, ettei kyse ole siitä, että TYKS-Akuutti olisi millään lailla tyytymätön tähänastisiin tai uusiin toimijoihin, päinvastoin. Lisäksi hän totesi, että ambulanssien lukumäärä ei muutu ja että asemapaikat pysyvät entisinä.

– Mutta on kuitenkin hirvittävän surullista kun näin käy, Sirpa Rantanen summasi.

Paimion ja Sauvon asukkaiden adressiin sisältyy myös kiitos. Aila Turunen puki sen sanoiksi:

– Tämä nimimäärä on hiljainen kiitos, ja nöyrä kunnianosoitus Haajasille ja heidän henkilökunnalleen siitä, kuinka hyvin he ovat meitä palvelleet vuosikymmenten aikana.