Joulu työllistää siivousalan yrityksiä- vielä ehdit jos jotain tekemättä

0
Kotihoito Tuija Ojaniemi Oy pitää toimistoaan Ylä-Vistalla.

Viikonlopun jälkeen edessä häämöttävä joulu voi saada kodeissa stressitasot nousemaan kattoon. Kotisiivouksia tekevä paimiolainen yrittäjä Tuija Ojaniemi ei suosittele pään vaivaamista kodin suursiivouksella viime tipassa.

– Ei kannata stressata. Esimerkiksi ikkunoiden pesu on aivan turhaa, sillä ulkona on pimeää. Se kannattaa suosiolla jättää pois murheista ja siirtää kevääseen, hän sanoo.

Tuija Ojaniemellä on hyvänolonpalveluja tuottava yritys, joka yksi toimiala onkotisiivoukset.

Siivousalan yrittäjä suosittelee ylläpitämään kotona perussiisteyttä läpi vuoden.

– Joulun alla normaali siivous riittää. Pyyhi pölyt, siisti keittiön pinnat, pese wc, imuroi ja moppaa, Ojaniemi vinkkaa.

Nykyajan matot ovat hänen mukaansa aiempaa helppohoitoisempia.

– Niille riittää pelkkä imurointi, ja toisaalta imuritkin ovat entistä tehokkaampia. On turha viedä mattoja ulos, sillä senkin voi tehdä vasta keväällä.

Varaa aikaa riittävästiTuija Ojaniemen mukaan siivoamiseen ei ole nopeaa oikotietä, vaan siihen pitää varata riittävästi aikaa.

– Jos haluaa siivota isosti ennen joulua, pitää aloittaa ajoissa, kohde kerrallaan. Esimerkiksi tila, jota ei käytetä paljon, kannattaa siivota ensin. Joulun lähestyessä edessä on vasta perinteisempi lattioiden, keittiön ja vessan siivous.

Moni pesee saunan ja pesuhuoneen perusteellisesti ennen joulua. Myös tämä vie aikaa.

– Jo siivousalan ammattilaiselle tämä on monen tunnin työ ja vie vähintään kaksi tuntia. Aloitimme asiakkaidemme saunojen pesun jo marraskuun loppupuolella, hän kertoo.

Ojaniemi arvioi, että 120-140 neliömetrin omakotitalon siivoukseen itse tehden kannattaa varata joulun alla aikaa 3-4 tuntia.

– Tässä ajassa saa jo valtavasti aikaiseksi, hän toteaa.

Ostosiivoukset ovat jo arkipäivääSiivousalan yrityksessä joulu ja kevät ovat kiireisintä aikaa.

– Niissä kaipaa lisää tunteja vuorokauteen, Tuija Ojaniemi nauraa.

Yritys työllistää Tuijan lisäksi kaksi muuta siivoojaa. Extra-työntekijöitä Tuija ei ota, sillä on tarkka siivoustyön laadusta.

Monet asiakkaista ovat lapsiperheitä tai ikäihmisiä.

– Enää ei tunneta huonoa omatuntoa siitä, että kotiin tilataan siivouspalvelu. Näin saadaan enemmän omaa aikaa ja siivous otetaan kotiin hyvällä omatunnolla, Ojaniemi jatkaa.

Koti siivotaan usein sillä välin, kun perhe on itse töissä.

– Käyn kartoittamassa kohteen ja toivon, ettei kotia siivota yhtään ennen siivoojan saapumista. Lapsiperheitä kehotan ainoastaan korjaamaan lelut pois lattialta, ettei niiden järjestely ole siivous-ajasta pois. Toki asiakkaan toiveesta nekin järjestellään.

Asiakkaan toiveiden kuuntelu on tärkeää. Keskimääräinen kodin siivousaika on Ojaniemen mukaan 2-3 tuntia.

– Isommilla firmoilla on tarkkaan määritellyt vaihtoehdot heidän tarjoamilleen palveluille. Itse puhun aina ensin asiakkaan kanssa ja kuuntelen hänen toiveensa. Sitten lasken työhön käytettävän ajan sekä hinnan. Lisätoiveita saa aina antaa.

Siivousalan yrittäjän huolena on hallituksen suunnitelmat laskea kotitalousvähennystä tulevaisuudessa.

– Adressi kiertää, jotta alennus estettäisiin. Kotitalousvähennys on isoin tekijä, joka mahdollistaa tavallisten perheiden siivouspalvelun. On ihana lisä lapsiperheille saada siivous ennen joulua. Sen mahdollistavat veronpalautukset.

Mahdollinen kotitalousvähennyksen alennus vaikuttaisi myös siivousalan yrityksiin.

– Ala työllistää valtavasti ja tuo myös verotuloja. Jännityksellä odotamme, miten tulevaisuudessa käy.

Hyvät siivousaineet ovat tärkeitäTuija Ojaniemi vinkkaa kotinsa joulukuntoon siivoajille, että hyvien siivousaineiden käyttö on tärkeää.

– Aineisiin kannattaa panostaa. Esimerkiksi keittiön pintojen siisteys on tärkeää. Hyvä aine kannattaa sekoittaa veden kanssa suihkepulloon ja pyyhkiä mikrokuituliinalla.

Ojaniemi suosii omassa yrityksessään ekologisia ja hajusteettomia tuotteita.

– Siisti koti on raikas, eikä kaipaa ylimääräisiä tuoksuja. Toisaalta tolu ja mäntysuopa tuovat raikasta tuoksua koteihin, joissa on esimerkiksi lemmikeitä.

Yksi siivouksen valttikorteista on pyykkietikka.

– Kun sen laimentaa veden kanssa ja käyttää siivouk-sessa, saa aikaan raikkaan tuoksun.