Joulumuorin aatto alkaa, kun Pukki palaa työmatkaltaan

0
Pukin kulkuvälineet vaihtelevat maailman eri kolkkien mukaan. Lapissa käytössä ovat porot ja vähän etelämpänä hevoset, ja sitten moottorilla kulkevat kulkupelit.

Pukin perheessä jouluaattoa vietetään hyvin eri tavalla kuin tavanomaisissa perheissä. Joulunviettoon rauhoittumisen aika on vasta, kun herra Pukki palaa, jos ei vuoden ainoalta niin taatusti ainakin pisimmältä, työmatkaltaan. Rouva Pukki ja tontutkaan eivät ehdi joulurauhasta ennen iltaa nauttia, sillä aattopäivä on heille samalla tavalla työpäivä kuin Joulupukillekin. Muori on tonttujensa kanssa Joulupukin tukikohta kotirintamalla. Ajantasainen tiedonkulku tiedustelijatontuilta Pukille on avainasemassa aattona.

– Tiedustelijat voivat vaikka vinkata, että Oksaset ovatkin mummilassa. Me selvitämme, että nekö Oksaset, joilla on kaksoset ja jotka ovat Pukkilassa mummilassa. Tällaista ajantasaista tietoa Pukki tarvitsee meiltä koko aaton, Joulumuori selvittää luultua suurempaa rooliaan maailman lasten aaton onnistumisessa.

Yhteispeli toimii jo aattoon valmistautuessa. Pukki auttaa jouluvalmisteluissa ja tykkää olla mukana varsinkin piparien leipomisessa. Valtaosa joulunalusajasta toki kuluu pajalla, eikä sielläkään aivan ilman Muoria pärjättäisi.

– Tontut toisinaan tulevat kysymään minulta jotakin nykyajan lasten leluihin liittyvää. Pukki on jo vähän kaavoihinsa kangistunut eikä ehkä ymmärrä kaikkien uusimpien lelujen piirustuksia. Pehmolelut ja pikkuautot Pukki kyllä osaa edelleen hoitaa ja on pajan pomona tietäen jokaisen lapsen lahjatoiveet, Muori vakuuttaa.

Kun reki aattoaamuna starttaa pajan pihalta joululahjoja pullollaan, Muori ja tontut siirtyvät siis radion viereen välittämään tuoreinta tiedustelutietoa. Samalla alkaa valmistautuminen perheen omaan aattoiltaan.

– Saunan lämmitys on tärkeä aaton työ, sinne Pukki haluaa ensimmäisenä palattuaan raskaalta reissultaan. Toinen tehtävä on joulupuuron keittäminen. Sitä keitetään tonttujen määrästä johtuen suuressa, suuressa padassa. Joulupuuro on Pukin oma joulutoive.

Joulupuuro on tärkeää senkin vuoksi, että Pukki ei ehdi pitää varsinaista ruokatuntia työpäivänsä mittaan. Muori toki pakkaa rekeen palvikinkkua ja muuta hyvin säilyvää evästä, mutta muuten Pukki on häntä varten jätettyjen keksilautasten ja maitolasillisten varassa.

– Ne hänelle kyllä sallitaan, ei Pukin dieetti siitä romahda, jos yhtenä yönä vuodessa syö vähän mitä sattuu. Hyvä kun jättävät hänelle vähän välipaloja.

Kun Pukki on palannut ja joulusaunassa käyty, joulua vietetään kuten muissakin suomalaisissa perheissä. Lahjat jaetaan kuusen ympärillä ja jokaiselle on paketti, joskus kaksikin. Pukin perheen joulu painottuu kuitenkin lahjojen sijaan lauluihin ja leikkeihin. Varsinkin tontut ovat kovia pelaamaan lautapelejä.

Muorin elämä pyörii nykyään Pajan ja virallisten edustustilaisuuksien ympärillä. Nuorempana Pukki jaksoi viedä Muoriaan maailmanympärimatkoille reen kyydissä, mutta nyt kun mittarissa on jo useampia satoja ikävuosia, on matkailukuume hellittänyt molemmissa, varsinkin Pukissa.

– Pukille maailman kiertäminen on tietysti työtä, joten aika vähälle ylimääräiset rekiajelut ovat jääneet. Porotkin alkavat olla siinä iässä, että viihtyvät joulua lukuun ottamatta kotinurkilla.

Jarno Keskinen

Kännykkäkuvat

korvanneet joulukortitTakavuosina Pukilla oli tapana lähetellä Muorilleen joulukortteja matkaltaan maailmalta. Kehitys on kehittynyt Korvatunturillakin eikä kortteja nykyään juuri tule, mutta Muorin kännykkä kyllä piippaa pitkin päivää.

– Pukki on kova kuvaamaan. Kuvissa on aina jokin hieno maamerkki jostakin päin maailmaa ja jossain kuvan nurkassa näkyy Pukin punainen myssy, Muori kertoo.