Joulun tuoksua ja tunnelmaa Sukselassa

0
Raili Luomalla ja Tuula Kervisellä oli vaikea valita Ulla Kyynäräisen leipomista monista herkuista.

Sunnuntaina Sukselan koulun ovesta sisään astuessa nenään tulvahti jouluinen kuusen tuoksu. Eteinen oli täyttynyt monenlaisista havukransseista, jotka olivat Pirkko Nykäsen käsialaa. Joulu tuntui tupsahtavan eteen samalla hetkellä, kun ympärilleen katsoi.

Sukselan kyläyhdistyksen Vanhan ajan joulumarkkinat on miljöön puolesta mitä parhain markkinapaikka. Puolenpäivän aikaan väkeä oli tungokseen asti, ja keittiössä tarjoiltavalle riisipuurolle ja rusinasopalle riitti kysyntää.

Vastaan tulleet Paula Hjerp ja Risto Niemelä olivat ostaneet näyttävän havukranssin. Havun hieman harmahtava vivahde vihreässä värissä kiinnitti huomiota.

– Havu on pihtakuusta, vähän erilaista kuin tavallinen kuusi ja neulasetkin pehmeämpiä, Niemelä kertoi.

– Olemme käyneet täällä perinteisesti joka joulu, ja nyt piti ostaa sellainen kranssi, jonka saamme roikkumaan. Meillä on uusi ovi eikä siihen viitsi enää kranssia kiinnittää, kertoi Paula Hjerp.

Peremmälle salin puolelle astuessa pöydät notkuivat erilaisista kädentöistä, askarteluista ja leivonnaisista. Askartelun erikoisuutena oli ehkä betonienkelit, jotka olivat Jaana Lehdon ja Ulpu Sampalahden tekemiä.

Ajan trendiä edusti Pirjo Kemppaisen kierrätysmateriaaleista tehdyt keppihevoset eli kepparit. Sukat olivat saaneet uuden ilmeen kepparien muodossa.

– Kynäkepparit on tehty nimensä mukaisesti lyijykynän päihin. Yllättävää ehkä, mutta näiden pienten kepparien tekeminen on hitaampaa kuin isojen, se on enemmän sellaista näpertämistä, Kemppainen kertoi.

Pikanttina lisänä Kristiina Nurmisen tekstit kiinnittivät huomiota. Hauskoja paikallisia lauselmia, persoonallisella tyylillä kirjoitettuna.

Olipa jokunen myyntipiste ulkonakin. Ystävykset Raili Luoma ja Tuula Kervinen olivat ostoksilla Ulla Kyynäräisen leivonnaispisteellä.

– Hienoa, että on niitä jotka tekevät ja tulevat myymään meidän muiden iloksi, arvostan kovasti. Kaiken lisäksi saa vielä joulumieltäkin ostosten lomassa, totesi Raili Luoma.

– Kranssin ostin ystävälle ja villasukat, kertoi vielä leivonnaisten ostopuuhissa oleva Kervinen jo kertyneitä ostoksiaan.

Viime vuosien hittituotteita tonttuovia ei enää näkynyt, mutta ei tämän vuoden hittiäkään, henkaritähtiä.

IRMA VIRTA