Keskiviikon rankkasateet saivat Paimion keskustan tulvimaan

0
Paimionjoessakin veden pinta on nyt poikkeuksellisen korkealla.

Liki 25 sademilliä aiheuttivat tulvia Paimion keskustassa keskiviikkona. Yhdyskuntainsinööri Kati Timonen kertoo, että vesi pääsi tulvimaan keskustassa, koska hulevesiviemärit eivät yksinkertaisesti pystyneet vetämään satanutta vesimäärää.

Vaikka syksy on ollut huippusateinen jo aiemmin, oltiin vasta nyt ensimmäistä kertaa yhteydessä Vesihuoltoon päin. Yksi tulvakohteista oli Kisatiellä.

– Meille tuli ilmoituksia tulvista eri puolilla keskustaa ja vedenpumppaamot joutuivat vesimäärien kanssa aika tiukoille. Hulevesiputkistoja ei ole mitoitettu tällaisten huippusademäärien mukaan, joten on ihan luonnollista, että rankkasateet aiheuttavat paikoittain tulvia, Timonen kertoo.

Kokonaisuutena hän kokee, että Vesihuolto on onnistunut siihen nähden hyvin, miten sateinen syksy on ollut. Keskiviikon tulvistakin selvittiin melko ripeästi.

Paimiota lähin Ilmatieteenlaitoksen säähavaintoasema löytyy Piikkiön Yltöisistä. Siellä on mitattu syyskuun alusta laskien jo 384 milliä sadevettä tälle syksylle. Turun seudulla sataa vuosittain keskimäärin 660-700 milliä vettä. Nyt tuosta määrästä on satanut kolmen ja puolen kuukauden aikana reilusti yli puolet.

– Pumppaamot ovat olleet aika tiukoilla, mutta toivotaan, ettei rankkasateita tulisi enää hirveästi lisää.

Yltöisissä on mitattu koko mittaushistorian aikana ainoastaan viisi sellaista loppuvuotta (syys-joulukuu), jolloin vettä on satanut yli 400 millimetriä. Mittaushistoria Piikkiössä ulottuu peräti vuoteen 1927 asti. Kun tätä vuotta on jäljellä vielä liki kaksi viikkoa, on hyvin todennäköistä, että vuosi 2019 pääsee mukaan tuohon listaan.

Kaikkien aikojen sateisin loppuvuosi on ollut toistaiseksi 1974, jolloin vettä satoi neljän viimeisen kuukauden aikana 458,3 millimetriä.