Kierrätä joulun kynttilänpätkät uudenvuoden ulkotuleksi – toimi näin!

0
Ulkotuli syntyy kierrätysmateriaaleista lähes ilmaiseksi. Vain sydänlanka kannattaa ostaa.

Lyhyt kynttilänpätkä ei ehkä ole jäte sieltä pahimmasta päästä, mutta senkin voi kierrättää niin, että mitään roskiin vietävää ei jää jäljelle. Kynttilänpätkät on helppo jalostaa ekologisiksi ulkotuliksi, joiden värkkäämisestä saa samalla välipäiviin ohjelmaa vaikka lasten tai lastenlasten riemuksi. Välineiksi tarvitset vain kattilan, peltipurkin ja ulkotuliin tarkoitettua sydänlankaa. Sydänlanka on usein ainoa raaka-aine, joka kierrätysulkotulen tekemiseen pitää ostaa. Sydänlankakin voi olla kierrätystavaraa, esimerkiksi kestävät, luonnonmateriaaleista kudotut huonekalukankaat voivat soveltua tehtävään.

Aloita hankkimalla tyhjä peltipurkki, vaikkapa kurkkupurkki tai perhekoon hernekeittopurkki. Liian pienellä purkilla ei ulkotulien valmistukseen kannata ryhtyä, tai urakasta tulee hidas. Pese purkki. Pätki mitä tahansa jätekynttilöitä purkkiin sopiviksi pätkiksi. Laita sitten purkki kattilaan ja kaada kattilaan vettä niin, että veden pinta nousee korkeintaan puoliväliin purkin korkeutta. Vettä ei saa päätyä sulavan kynttilämassan sekaan, joten veden pinta kannattaa pitää alhaalla.

Laita levy päälle. Älä päästä vettä kiehumaan, silloin vettä voi taas päätyä kynttilämassan joukkoon. Siitä seuraa räiskähdys, jossa kuumaa massaa roiskuu hellalle ja pahimmillaan kynttilänvalajien päälle. Kynttilänpätkät alkavat sulaa pikkuhiljaa, voit lisätä kynttilänpätkiä, kunnes purkki on lähes täynnä sulaa massaa. Lisää tarvittaessa vettä kattilaan.

Kynttilänpätkien sulaessa ehditään valmistella ulkotulien astiat. Ulkotulen voi valaa mihin tahansa lämpöä kestävään astiaan, vaikka vanhaan kahvikuppiin. Esimerkkikuvissa käytettiin pieniä kukkapurkkeja ja tiivisteensä kadottanutta lasipurkkia. Mittaa astioiden syvyys. Lisää mittaan pari senttiä ja leikkaa sydänlangasta sopivan mittaisia pätkiä. Jos ostat sydänlangan askarteluliikkeestä, selvitä, miten leveisiin ulkotuliin sydänlanka riittää. Jos valat ulkotulen vaikkapa suorakaiteen muotoiseen astiaan, voi ulkotuli tarvita kaksi erillistä sydänlankaa.

Upota leikkaamasi sydänlangat sulaan kynttilämassaan. Pidä lankoja toisesta päästä vaikka pihdeillä tai pinseteillä. Pidä lankoja massassa puolisen minuuttia, jotta lanka varmasti imee itsensä täyteen kynttilämassaa. Laita langat suorina jähmettymään, alustana kannattaa käyttää muovipussia. Siitä langat irtoavat helposti jähmetyttyään.

Kaada sulaa massaa ulkotuliastioiden pohjalle parin millin paksuinen kerros. Paina jähmettyneen sydänlangan toinen pää astian pohjaan keskelle. Kynttilämassassa kasteltu sydänlanka liimautuu kiinni astian pohjaan käytännössä välittömästi, mitään tukea se ei yleensä tarvitse. Jos astiasi on syvä, voit pujottaa sydänlangan läpi rautalangan jo ennen kuin painat langan alemman pään astian pohjaan. Laita rautalanka sellaiselle korkeudelle, että se asettuu astian yläreunan päälle. Rautalangan tehtävä on pitää sydänlanka valun ajan suorassa.

Anna astian pohjalle kaadetun, ohuen kerroksen kynttilämassaa jähmettyä. Kaada sitten kynttilämassaa lähes ulkotulen yläreunoihin saakka. Vie ulkotulet ulos jähmettymään. Yleensä kynttilämassa kutistuu jähmettyessään huomattavan paljon, joten ulkotuliin tulee lisätä massaa ainakin yhden, usein kaksikin kertaa. Voit jättää peltipurkkiin jääneen massan kuumaan veteen odottamaan uutta valua. Kukkapurkkiin valetun ulkotulen jähmettyminen voi kestää pari tuntia, joten levy kannattaa kuitenkin uutta valua odotellessa sammuttaa.

Vaikka kierrätysulkotuli tehtiin kynttilämassasta, polta sitä vain ulkona. Suuremmasta sydämestä johtuen liekki ja samalla noen määrä ovat huomattavasti tavallista kynttilää suuremmat.

Jarno Keskinen