Katri Saarikko perusti Piikkiön Kukkakaupan 15. joulukuuta vuonna 1959. Liiketila kukkakaupalle löytyi silloisen Piikkiön keskustasta Vuorilan uusitusta liiketalosta. Saarikko oli kukkakauppiassukua. Hänen appiukkonsa pyöritti Paimiossa kukkakauppaa.

– Vuorilan liiketilan omistaja soitti appiukolle ja kertoi tyhjästä huoneistosta talon kellarissa. Siitä kukkakaupan matka alkoi, nyt 87-vuotias Katri Saarikko kertoo.

Hän muistaa edelleen, miten kylmä kellarissa sijainneessa kukkakaupassa aina oli. Toisaalta ihmiset saapuivat sinne mielellään viilentymään kesähelteillä.

– Pidin kauppaa auki seitsemänä päivänä viikossa. Ainoastaan joulupäivänä se oli kiinni, mutta silloinkin piti illalla olla töissä, jos tapanina oli hautajaisia, hän muistelee.

Saarikko piti kukkakauppaa vuoteen 1984 saakka, kunnes hänen miniänsä Tiina Saarikko otti kukkakaupan hoitaakseen. Näin kukkakauppa jäi sekä Piikkiön keskustaan että oman suvun hallintaan.

– Asiakaspalvelun ja laadun avulla olemme kilpailleet marketteja vastaan 60 vuotta, Katrin poika ja Tiina Saarikon aviomies Timo Saarikko kertoo.

– Meillä käy yhä paljon asiakkaita koko kaupan olemassaolon ajalta. Ja tietenkin heidän lapsensa ja lapsenlapsensa. Moni asiakas jäi myös ystäväksi, Katri Saarikko kertoo.

Mukana elämän jokaisessa hetkessä

Vuonna 1991 Piikkiön Kukkakauppa pääsi muuttamaan uusiin tiloihin keskustaan rakenteilla olleen suuren liikekiinteistön päätyyn.

– Silloinen pankinjohtaja sanoi, että uudessa talossa olisi kukkakaupalle sopiva tila. Pääsin suunnittelemaan liikkeen tuulikaapin sekä takatilat. Näin saimme myös sähkölukon, joka mahdollisti edelleenkin toimivan itsepalvelun tuulikaapissa, Tiina Saarikko kertoo.

Kukkakauppa on ollut osa Interflora-liikkeitä 70-luvun alusta saakka.

– Naisille lähetetyissä kukissa olen pitänyt vaitiolovelvollisuuteni, Katri Saarikko naurahtaa.

Kukkakauppiaan arjessa ollaan myös vahvasti läsnä asiakkaan iloissa ja suruissa.

– Elämäsi jokaisena tärkeänä hetkenä kukkakauppa elää kanssasi on iskulauseeni, Tiina Saarikko sanoo.

Edes talouden ailahtelut eivät ole onnistuneet horjuttamaan liikettä kuuden vuosikymmenen aikana.

– Lama-aika ei iskenyt asiakkaisiin. Silloin piristetään itseään ja läheisiään kukilla, kun mitään kallista ei voida ostaa, Timo Saarikko sanoo.

– Kukka-ala on muutenkin sesonkikohtainen. Pieni liike saa ja pystyy varautumaan kaikkeen ja olla muutenkin tarkempi ostoissaan, Tiina jatkaa.

Kukkalaitteet valmistuvat kotona

Katri Saarikon poika Timo kasvoi lapsena äitinsä kukkakaupan arkeen kiinni ja toimi sen juoksupoikana. Nyt eläkkeellä oleva Timo auttaa vaimoaan Tiinaa hoitaen lähetyksiä ja tukkukäyntejä. Hän hakee myös metsästä sammalia ja havuja esimerkiksi istutuksiin.

– Jälkeenpäin ihmettelen, miten Tiina on ehtinyt tekemään tämän kaiken yksin ja hoitamaan ohessa vielä lapset ja heidän harrastuksensa, Timo Saarikko kertoo.

Saarikkojen lapset ja lapsenlapset ovatkin tuttuja näkyjä kukkakaupalla. Etenkin 9-vuotias tyttärentytär on viime aikoina ollut innokas apukäsi liikkeellä.

– Meillä on oma tonttupaja kotimme kellarissa. Siellä iltaisin ja öisin teemme kukkalaitteet, jotka tuomme kaupalle myyntiin. Jouluisin lapsenlapsetkin pääsevät koristelemaan itselleen yhdet kukat kotiin, Tiina Saarikko paljastaa.