Lapsen huomioiminen palkitsee

0

Jokaisen joulun aidoin ja kaunein lahja on lapsen aitous, ilo ja todellinen läsnäolo. Hän elää ilonsa täysillä, uskoo ja luottaa. Myös joulukertomuksessa pieni vauva katsoo luottavaisena vanhempiaan ja ottaa vastaan vierailijat olosuhteissa, joita ei voi parhaiksi mahdollisiksi kuvailla. Puutetta on tarinassa kaikesta, vain epävarmuutta edessä. Minne mennään, mistä majapaikka, jopa ruoka?

Me varhaiskasvattajat haluamme olla näille lapsille –tai lahjoille, kuten heitä myös voisi kutsua- sekä niitä paimenia, jotka saapuvat ohjaamaan ja ihailemaan heitä, että viisaita tietäjiä, jotka omalta osaltaan johdattavat ja auttavat elämän alkuvaiheen polulla.

Kultaa voi olla se hetki, kun katsomme lasta silmiin ja hän näkee hyväksynnän, ymmärryksen ja ihailun. Mirhaa silitys, syli, opastavat sanat. Suitsuke oppimisympäristö, jossa on rauha kasvaa, leikkiä, törmätä omiin rajoituksiinsa ja voittaa niitä.

Paimenetkaan eivät koskaan ohjaa laumaansa massana vaan nimeltä. Kukin kun valitsee paikkansa omalla yksilöllisellä tavallaan: kuka keskellä pahinta tungosta, kuka reunoilla tarkkaillen, kuka lähinnä johtajaansa. Keppiä ei käytetä vaan turvaa, luottamusta, lempeitä sanoja. Uskoa siihen, että menemme yhdessä oikeaan suuntaan ja tulemme ravituiksi niin hengeltä kuin sielultammekin.

Puhumattakaan aasin lämmöstä, lampaan pehmeästä villasta, tallin hyväksyvästä hämärästä. Rajaisimme mekin lapsen kasvuympäristöä siten, että siinä on vain sopivasti koneiden kylmää valoa, yksinoloa, itse selviytymistä, vaatimuksia, joihin ei vielä pysty vastaamaan. Hevosen lämmin kylki johon nojata, aasin kostea turpa halattavana.

Tähtenä taivaalla loistaa meidän aikuisten luottamus ja usko toisiimme. Positiivinen usko siihen, että tarkoitamme toisillemme hyvää, haluamme ymmärtää toisiamme ja yhdessä tehdä parhaamme lapsen hyväksi. Ettei kukaan meistä ole yksin tämän lahjan edessä vaan voi kasvatustehtävässään nojautua toinen toiseensa kysyen, ohjaten, keskustellen. Loukkaantumatta, syyttämättä.

Sillä viaton on joulun lapsi ja viattomuudessa näkyy hyvyys puhtaimmillaan.

Ihanaa ja turvallista joulunaikaa viattomien, elämää suurempien lahjojenne kanssa!

Eliisa Gylén