Lehmät eivät vietä joulua

0
Mika ja Elina Kavanderilla on navetassaan lähes 50 lehmää. Niiden lypsyaikoja ei voi siirtää joulun takia.

Maitotilalla vietetään toki joulua, mutta arkinen aherrus eläinten kanssa jatkuu sen lomassa. Lehmien lypsyajat määräävät tahdin jopa joulunvietossa.

– Ihmiset eivät useinkaan ymmärrä, ettei lypsyajoista voi kovin paljon poiketa. Ne on hoidettava säännöllisesti aamuisin kuudelta ja iltapäivisin puoli viiden maissa. Siitä ei voi poiketa, Elina Kavander toteaa.

– Sekä aamu- että iltalypsyyn kuluu runsaat kolme tuntia, koska lehmille on annettava myös apetta ja vaihdettava kuivikkeita. Samat rutiinit toistuvat aamulla ja illalla päivästä toiseen, oli sitten arki tai pyhä.

Elina pitää maitotilaa miehensä Mikan kanssa Sauvossa. Tällä hetkellä tilalla on 48 lehmää, joiden maidontuotannosta pariskunta saa elantonsa.

– Tämä on mieheni kotitila, ja olen itsekin viettänyt lapsuuteni maatilalla, jossa oli karjataloutta. Olen ollut elämäni aikana yhden ainoan joulun muualla kuin lehmien parissa.

Elina kertoo, että maitotilallisen mahdollisuudet vapaaseen jouluun ovat melko olemattomat. Vaikka maatalousyrittäjälle kuuluu lain mukaan 26 lomapäivää vuodessa, eläimet on hoidettava jouluna itse, koska maatalouslomittajat ovat silloin vapaalla.

Juhla alkaa joulurauhan julistuksesta


Kavandereilla on neljä lasta, poika ja kolme tyttöä. Kaksi vanhinta lasta opiskelevat jo muualla, mutta hekin tulevat jouluksi kotiin.

– Varsinainen joulunviettomme alkaa joulurauhan julistuksesta. Sen jälkeen syömme jouluaterian, käymme mahdollisuuksien mukaan joulukirkossa tai loikoilemme iltalypsyyn saakka, Elina kuvailee.

– Illalla käymme joulusaunassa ja jaamme lahjat. Silloin syömme myös toisen, hieman kevyemmän jouluaterian.

– Valmistan itse kaikki jouluruuat ja tyttäret auttavat minua siinä. Ruuat ovat hyvin perinteisiä kuten esimerkiksi laatikoita, rosollia ja lohta. Kinkun sijaan meillä on tänä jouluna peuran paahtopaistia.

Perheen joulunvietto jatkuu joulupäivänä ja tapaninpäivänä. Siihen kuuluu lenkkeilyä, pelaamista, lukemista ja sukulaisten tapaamista.