Pakko ei ole kuin muuttua

0

Yhteiskunnassa on käynnissä samanaikaisesti useita eri muutoksia, eikä se suinkaan ole mikään ohimenevä olotila. Teknologia tuottaa jatkuvalla syötöllä uusia keksintöjä, vanhat teollisuudenalat murenevat, ilmastonmuutos kiihtyy ja jopa tuttu ja turvallinen kielemme muuttuu jatkuvasti.

Tämä tarkoittaa muutosmonsterin heräämistä. Muutosmonsteri on siitä ikävä kaveri, että se luo mielellään epävarmuutta. Se tulee kuiskuttelemaan illalla valojen sammuttua korvan juureen ja maalailemaan kauhukuvia tulevaisuudesta. Huonosti nukutun yön jälkeen olet varmasti sitä mieltä, että kaikki muutos pitäisi lopettaa ja lailla kieltää.

Pelko on kauhea mielentila, sillä siihen on hankala lähteä rakentamaan kuvaa tulevista mahdollisuuksista tai edes etäisesti onnistuneista muutoksista. Pelko lamauttaa ja jähmettää muutoksen kourissa kamppailevan ressukan totaalisesti.

Muutos ei todellakaan ole helppoa. Kukapa pitäisi epävarmuudesta tai hallinnan menettämisestä?

Muutosmonsterin kesyttämiseen on kuitenkin olemassa avain – siihen tulee suhtautua uteliaisuudella. Mitä enemmän muutoksesta tietää, sitä helpompi se on hyväksyä ja ehkä jopa lopulta innostua siitä.

Kun muutoksia kuitenkin jossain vaiheessa väistämättä kohtaa, niihin on helpompi suhtautua avoimesti. Kun ymmärtää, mihin muutoksella ollaan pyrkimässä ja miten on siihen itse osallisena, se ei ole enää ihan niin pelottava ja arvaamaton.

Jos haluaa tehdä elämästä itselleen helppoa, muutosmonsteria kannattaa rohkeasti halata. Joskus se saattaa vaikuttaa ärhäkältä, mutta lopulta se kesyyntyy kuitenkin. Tai jos se ei kesyynny, silloin voi olla hyvä ajatus juosta karkuun. Tällöin muutoksen tarpeessa on vain muutosmonsteri itse.

Hilda Lundstedt

Kirjoittaja on paimiolaislähtöinen

suomen kielen opiskelija.